leukste activiteiten voor binnen

Daar gaan we weer, maar nu dan een echte lockdown. Geen uitstapjes meer naar de dierentuin, bioscoop, pretparken of zelfs een tuin of meubelcentra. Maar wat gaan we dan doen? Want we kunnen ons wel blijven focussen op wat NIET meer mag, maar daar worden we niet vrolijker van. Dus ik maakte voor jou een lijstje met de leukste activiteiten voor binnen die WEL gewoon kunnen!

Lezen

Niet iedereen vind dit leuk, maarrrrr je hebt zoveel varianten om te lezen. Thuisonderwijs gaat ook door en lezen blijft natuurlijk belangrijk. Dus laten we het dan op een speelse manier doen. Afwisseling zorgt ervoor dat het leuk blijft, dus zoek dat hierin ook op.
Kies voor zelf lezen, voorlezen, hou een leesbingo, verwerk het in recepten lezen als je samen gaat koken of bakken of lees een leuk tijdschrift samen. Wees creatief en doe het lekker samen.

Plaatjes knippen

Heb je nog kranten of tijdschriften liggen, gooi ze dan nog niet weg. Kies een thema en knip samen zoveel mogelijk plaatjes uit die hierbij horen. Kies je voor eten, auto’s, kleding of kleuren? Wie heeft er de grootste stapel kunnen vinden??

Spelletjes spelen samen

Er zijn ontzettend veel leuke gezelschapsspelletjes te spelen. Wellicht dat je het nog weet van de vorige ronde in lockdown, maar hier word er heel wat afgespeeld. Omdat de kindjes nog vrij klein zijn houden we het vaak bij korte spelletjes. Zo blijft de aandacht aanwezig en kunnen we wat afwisselen ook. Zo is LAMA hier een grote favoriet de laatste tijd.

Knutselen

Hopelijk heb je genoeg knutselzooi ingezameld want dit blijft toch altijd een hit he? Hier brengen ze vanuit school nog wekelijks een tas vol mee, dus ook thuis zullen we eraan moeten geloven ben ik bang. Leuke tips vind ik de autowasstraat of de LOL kijkdoos die wij maakten. Nu zullen het vooral knutsels voor kerst versiering worden denk ik. Een kerstboom hebben we namelijk niet, dus dan maar op een andere manier de gezelligheid erin brengen.

Tekenspelletjes

Mochten ze het tekenen van kleurplaten intussen al beu zijn, kies dan juist voor iets anders.
Schrijf bijvoorbeeld op kleine blaadjes allemaal dingen die met een bepaald thema te maken hebben, bijvoorbeeld dieren. Vouw de blaadjes dicht en pak om en om een blaadje. Lees deze voor aan elkaar en nu mag iedereen proberen dit na te tekenen. Zijn de kindjes al wat ouder? Hou het woordje dan geheim en probeer te kijken of iedereen jouw woordje kan raden!

Bakken

Koekjes, cakejes, taarten, restjes kruidnoten opmaken in baksels,  dit is DE tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Varieer, experimenteer en geniet vooral. Mocht je teveel hebben dan kun je ze altijd uitdelen in de straat met een leuk kaartje eraan natuurlijk.
Laat anderen op deze manier weten dat je aan ze denkt vanaf een veilige afstand.

Puzzelen

Hier heeft de jongste net z’n eerste puzzel van Sinterklaas gekregen, goede tip was dit van die oude man want hij is er dol op! Leuk om ze alleen te laten doen, maar natuurlijk ook eens samen.

leukste activiteiten voor binnen

Verkleedfeestje

Fantasiespel is natuurlijk onwijs leuk! Laat de prinsessen, prinsen, jonkvrouwen en piraten tot leven komen met je tofste verkleedoutfits. Speel een stukje na of verzin zelf iets. Natuurlijk geld ook hier, hoe gekker hoe beter!

Klusjes in huis

Zeker niet het meest praktische puntje, maar op de één of andere manier blijven kinderen het leuk vinden om te helpen in huis. Nou ja, helpen is niet altijd het juiste woord maar oké, je snapt het. Samen de boel opruimen en schoonmaken, zodat je het daarna weer netjes kan maken. Iets met gedeelde smart is halve smart? Al vanaf dat ze klein zijn, vinden ze het alle 3 leuk om met een poetsdoek rond te hobbelen. Hun eigen speelgoed afdoen of de tafeltjes, de stofzuiger achter zich aantrekken of de vaatwasser leegtrekken of de schone was sorteren. Ik bedoelm sokken bij elkaar zoeken is ook gewoon thuisonderwijs toch? Hihihi..


Filmmiddag

Op een regenachtige dag is het heerlijk om onder een dekentje weg te kruipen en een filmpje te kijken. Zet wat lekkers op tafel en kijk een film, of misschien wel 2! Als de bioscopen dicht zijn, dan doen we hier de gordijnen wel dicht en maken er een thuisbioscoop van. Nu alleen nog een film kiezen, want het aanbod is zo groot tegenwoordig.

Logeerpartijtjes

Of je nu samen logeert in het grote bed van papa en mama, of een opblaasbed in de woonkamer. Maak er een feestje van! Maak herinneringen, groot of klein, maak er zoveel als je kunt. Je kunt zelfs je koffertjes inpakken en er een echte staycation van maken als je wilt.

Danswedstrijden

Hier zijn we enorm dol op dansen in huis. Maar wie heeft de beste dansmoves?? Battle tegen elkaar of juist allemaal samen. Een dansshow is toch onwijs leuk. Neem het op en stuur het door naar opa’s en oma’s die zulke momenten juist nodig hebben. Wat extra vermaak voor iedereen. Wie weet, sturen ze nog wel iets terug zelfs met hun eigen moves. 😊

Zangshow

Gekke liedjes verzinnen, hoe gekker hoe beter lijkt hier soms het motto. Natuurlijk zingen we ook gewoon mee met de radio en heb ik afspeellijsten van hier tot Tokio. Maar het maken van een eigen liedje is ook fantastisch! De kinderen laten dan ook graag van zich horen. Hoe leuk is het om een grote zangshow op te zetten. In de middag of na het eten. Maak een leuk lijstje waarop je de volgorde aangeeft. Gebruik een speelgoed microfoon of gewoon een keukenrol. Heerlijk die fantasie. Laat ze zich verkleden als ze dat willen en vergeet het natuurlijk niet op te nemen om later terug te kijken samen. Genieten!!

Er valt thuis genoeg te beleven, als je maar fantasie genoeg hebt! Wat zijn jouw tips voor de komende weken? Deel ze hieronder in de reacties, ik ben namelijk heel benieuwd!

Natuurlijk hoop ik ook op dagen waarop we lekker naar buiten kunnen. Want een heerlijke boswandeling of naar het strand kunnen, dat zou ook zeer welkom zijn in deze tijden! Goed te doen qua afstand en genoeg te beleven, of soms juist gewoon even niet en kun je hier die rust juist even vinden.
Spelletjes spelen buiten met een kinderparcours is ook een enorme hit! Kijk lekker rond op mijn blog voor ideeën en je vind er vast genoeg! Veel plezier met uittesten alvast.