LAMA kaartspel
Voor haar verjaardag had Macy een aantal wensen. Zo had ze o.a. dit spel hoog op haar verlanglijstje staan. Ik snapte er niets van toen ze voor het eerst zei dat ze LAMA wilde, want ik dacht aan zo’n levensgroot ding, maar gelukkig gaat het om een compact kaartspel.
Deze heeft ze op school een keer gespeeld en was hier zo van onder de indruk, echt iets voor thuis. Aangezien wij zelf ook weg zijn van spelletjes, is dit natuurlijk een no brainer en zette we deze op het lijstje. Tante was zo lief om deze te geven en daardoor konden we deze direct uittesten.

Of wij het LAMA kaartspel, ofwel Leg Alle Minpunten Af, wat vinden lees je hier.

Alles wat je nodig hebt om te spelen

Inhoud:

Het doosje is lekker compact en simpel op te bergen of mee te nemen.
Er zitten 56 speelkaarten in, 70 fiches (wit/zwart) en de spelregels.

Elke speler begint met 6 kaarten

Hoe speel je het:

Er zijn 7 verschillende kaarten in het spel. Namelijk de cijfers 1-6 en de Lama.
Na het schudden krijgt elke speler 6 kaarten. De kaarten die overblijven leg je op een stapel op tafel, op z’n kop. Alleen de bovenste kaart word er omgedraaid naastgelegd. Nu kan het spel echt beginnen. De jongste speler mag als eerst.

Op de 1 leg je dus een 1 of een 2

De regels zijn erg simpel, je mag hetzelfde kaartje wegleggen of het cijfer wat erop volgt.
Als er een 1 ligt mag je dus een 1 wegleggen of een 2. De Lama mag alleen op de 6.
Je speelt dus volgens de volgende reeks: 1-2-3-4-5-6-Lama-1 etc.
Wanneer je niet kunt, mag je een kaart pakken van de stapel of je kunt ervoor kiezen om te passen. Degene die als eerste alle kaarten wegspeelt is de winnaar van de ronde.

Minpunten reken je met de fiches

Minpunten:

Het spel draait om de minpunten, maar hoe werkt dat dan? Zoals ik vertelde kun je tijdens het spel kiezen om te passen. Dit betekend dat je die ronde niet meer meespeelt.
De kaarten die je dan nog in je handen hebt worden minpunten.
Heb je nog een 3 in je handen, dan krijg je 3 minpunten. Speel je verder en heb je een hand vol kaarten dan tel je alle cijfers bij elkaar op. De Lama is 10 punten waard en alle kaarten die je dubbel hebt tellen als 1 kaart. Dus heb je een Lama, 2x een 3 en een 5 dan heb je 18 minpunten (10+3+5). Een zwart fiche is 10 en een witte 1.
Zodra jij de winnaar bent van de ronde mag je 1 fiche wegleggen. Je kunt kiezen voor een witte of een zwarte fiche, dat maakt niet uit. Maar heb je meer als 40 fiches, dan stopt het spel.

Wat je moet weten:

Op de doos staat vanaf 8 jaar maar dat snapten wij niet helemaal. Onze zoon Bentley van 5 zat er al vrij snel in en ook Macy van net 7 wist de regels al. Je kunt dit met 6 personen spelen en hebt natuurlijk minimaal 2 spelers nodig. Een compleet potje duurt ongeveer 15-20 minuten. Je koopt het Lama spel bij bol.com voor € 10,99.
Dit spel is de winnaar van de speelgoed van het jaar verkiezing in de categorie 8-9 jaar.

Leuk spel voor de feestdagen

Ons oordeel:

Wij vinden het een geweldig spel! Ontzettend simpel om te spelen en voor de kinderen makkelijk te begrijpen. Met onze kinderen van 5 en 7 konden we dit makkelijk spelen. Wel is het even spannend als er iemand uit is en je dan zoveel minpunten krijgt, want het liefst wilden de kinderen natuurlijk elke ronde zelf winnen.
Dit spel is zo compact dat het gemakkelijk meegaat op vakanties. Ideaal voor ons en zeker een goed idee als cadeautje voor de feestdagen!