Natuurlijk zijn er een hele hoop dingen die kinderen van hun ouders leren. Wij zijn immers het rolmodel en de opvoeders. Maar er zijn ook dingen die wij als ouders kunnen leren van onze kinderen. Heb je hier wel eens bij stilgestaan? Ik deel vandaag een aantal punten die ik van mijn kinderen leer. Heerlijk om zo naar ze te kunnen kijken en te bewonderen. Dit vind ik dus echt fantastisch! Lees snel mee om erachter te komen wat je van je kinderen kunt leren.

Geen Schaamtegevoel
Mijn kinderen hebben af en toe echt geen schaamte. En als ik zo eens om mij heen kijk zijn mijn kinderen gelukkig niet de enige hierin. Ze zeggen soms alles wat ze willen zeggen, trekken aan wat ze willen en doen wat ze willen. Nee niet altijd helemaal geweldig, maar wel onwijs dapper, toch? Ik zou willen dat ik het lef had soms. Want ik merk dat ik dan teveel nadenk over wat anderen van mij denken. Dat is natuurlijk nergens voor nodig! Gewoon wat meer lef hebben.

Maar waarom dan?!
Waarom doe jij dit? De vraag die je honderd keer per dag hoort.. En het antwoord is vaak: ömdat het moet”.. Maar waarom moet dat dan eigenlijk? Tsja, waarom moet je iets doen wat je niet wilt? Kinderen doen het gewoon niet.. Verzinnen andere regels met een spel als het hun even uitkomt. Waarom spelen volwassenen altijd volgens de regels van anderen? Soms moet je inderdaad gewoon eens niet denken aan dat waarom, maar gewoon ergens voor gaan als je dat wilt.

Geen Angst
Oke niet alle kinderen zijn zo. Maare mijn jongens, die springen zo van de bank af.
No problemo! Oke, dat is misschien een slecht voorbeeld maar je snapt het. Soms moet je gewoon even niet denken aan de zachte landing, maar gewoon die gok durven nemen. Wie weet word iets een groot succes of faal je. Maar maakt het uit? Als je faalt, probeer je het gewoon nog een keer toch?
“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”, woorden van de wijze Pippi Langkous.

Eerlijkheid duurt het langst
Kinderen zijn eerlijk, zoals het spreekwoord klinkt “De waarheid komt uit een kindermond”.
Mama, die jurk is niet echt heel mooi he? Dankje schat. Of “mama, wat hij heeft gekleurd is echt niet mooi he?” waar wij politiek correct zeggen van wel, want ja dat hoort nu eenmaal zo, zal een kind dat niet zo snel doen. Waarom moeten we altijd politiek correct zijn, hebben we er niet veel meer aan als je eerlijk bent? Natuurlijk zullen er altijd situaties zijn dat je beter niet voor deze aanpak kunt kiezen. Maar je zal versteld zijn hoeveel mensen er eigenlijk gewoon het liefst willen dat je eerlijk en direct bent.

Intens genieten
Woooooow dat is mooi, en dan urenlang ernaar kunnen staren. Niet zomaar ergens langslopen, nee overal naar blijven kijken, aanraken en vooral alles in je opnemen.
Elke dag je lievelingsdag noemen gewoon omdat je een ijsje op hebt.
Als volwassene razen we vaak snel langs dingen en beleven we de dingen soms minder intens dan als je er echt de tijd voor zou nemen. Dus waarom niet? Blijf even stilstaan en geniet van dat ene paarse bloempje langs de weg, of geniet samen net wat langer dan je normaal doet.

Haasten wat is dat?
Schoenen aan, jas aan, kom op! We moeten opschieten!
99% van de kinderen zal hierdoor net iets langzamer die schoenen aantrekken, want tsja waarom zou je eigenlijk opschieten? Al dat gehaast altijd. Is het ook altijd wel nodig? Of kun je soms ook gewoon wat langer wachten. Neem er iets langer de tijd voor, vaak kan dat best toch? Tenminste, dat merk ik aan mezelf. Ik ga soms wat te gehaast, maar als ik dan zie dat mijn kinderen enorm genieten denk ik, ach ja, het is ook helemaal niet erg om hier iets langer te blijven.. Ik word flexibeler en plan mijn dag dan gewoon iets anders in. Wanneer dit kan, prima. Zo niet, dan niet. Maar het is al fijn om hier gewoon even bij stil te kunnen staan. Dat haasten niet altijd de enige optie is.

Genieten van de kleine dingen
Als ik mijn pakketje uitpak gooi ik dat bubbeltjes plastic in de plastic bak. Maar mijn kinderen vissen die er snel weer uit en genieten ervan om dat in te drukken, erop te stampen. Het is net alsof ik ze een mega cadeau gegeven heb. Hoe fijn is dat? Het kunnen genieten van het inpakpapier, zonder dat je het cadeau überhaupt gezien hebt. Het blijft speciaal.
Wat ik merk aan mezelf is dat ik niet altijd meer stil sta bij de kleine dingen in het leven, oh wat klinkt dit zwaar, Maar je snapt wat ik bedoel toch? De kleine dingen zijn ook zeker de moeite waard. Je moet er alleen net wat meer bij stilstaan zonder erlangs te razen.
Komt ze weer met haar spreekwoorden hoor, maare komtie dan “Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd”.

Herken jij jezelf in deze punten?

Natuurlijk snap ook ik niet alles aan mijn kinderen. Lees hier dan ook over alle dingen die ik niet snap aan mijn kinderen! 
Om van kinderen te leren moet je weten wat er in hun omgaat. Ik probeerde mij voor te stellen hoe een dag uit het leven van mijn zoontje eruit zag.