Nu er even geen school is praten we thuis veel meer. Hier begonnen we mee tijdens de lockdown van school. Ik zag meer van ze en kreeg een kijkje in de wereld van school. Nu zijn we weer bijna 3 weken met z’n allen thuis dus zetten we deze traditie zeker door. Met Macy & Bentley heb ik dus al ontzettend veel gekletst. Want praten met je kinderen is ontzettend belangrijk.

Waar heb je het dan over?

We hebben het over wat er allemaal gebeurt op een dag, wat zij graag willen doen en hoe ze zich voelen. Op schooldagen hebben we natuurlijk ook gesprekjes, maar dit is meestal even kort uit school voor ze gaan spelen. Of tijdens het avondeten als papa er ook bij is. Gezellig met z’n allen aan tafel en dan bespreken we de dag. Maar elke keer als ik vraag hoe het die dag op school was is het antwoord doorgaans “goed”.

Eruit trekken

Ik moet het er soms echt uittrekken wat ze hebben gedaan en hoe het was op school? Vooral bij Bentley. Die heeft elke dag gespeeld, gespeeld en oja ook een werkje of puzzeltje gedaan. Maar meer komt er uit zichzelf vaak niet uit. Hij is dolenthousiast, daar ligt het echt niet aan. Maar ik vind het reuze belangrijk dat ik weet wat er in hun koppie omgaat. Dus ik ben deze vakantie gaan bedenken hoe ik het hem dan kan vragen. Ik heb het over gewoon leuke vragen stellen om het gesprek wat meer op gang te brengen. Dus vanuit mij komt er een verandering komend schooljaar. Ik ga namelijk gewoon andere vragen stellen dan die ene simpele vraag: “Hoe was het op school?”

Praten, praten, praten

Praten met je kinderen is namelijk ontzettend belangrijk. Het is belangrijk voor je kinderen om te weten dat ze altijd bij je terecht kunnen. Waar ze ook mee zitten en wat ze ook gedaan hebben. Zo bouw je een goede vertrouwensband op met je kind. Iets wat enorm waardevol is. Niet alleen voor je kind maar ook voor jou als ouder. Want wat als jij iets belangrijks te bespreken hebt, dan wil je dit toch zeker gewoon kunnen doen? Praten met je zoon of dochter moet laagdrempelig zijn, ze moeten altijd bij je terecht kunnen. Jaja die psychologie lessen op school waren dus toch nog nuttig merk ik op sommige momenten 😊

Kies je moment

Hier merk ik dat er 2 belangrijke momenten zijn waarop we met de kindjes praten, namelijk na schooltijd met degene die ze uit school haalt en tijdens het avondeten met z’n allen.
Maar dat 1 op 1 moment is er ook, dat komt vaak vlak voor het slapen gaan. We leggen ze op bed, lezen een verhaaltje en zeggen om de beurt welterusten. Zo heeft iedereen de kans om met papa of mama even apart te praten als ze dat willen.

Welke vragen stel je?

Over school praten is natuurlijk het aller makkelijkste dus daar gaan we maar mee beginnen om dit nog meer te benutten. Ik heb voor mezelf een lijstje met 15 vragen opgesteld die ik hierbij ga gebruiken:

 

 1. Welke spelletjes heb je gedaan op school?
 2. Wie was vandaag jouw vriendje?
 3. Waar moest je vandaag et hardste om lachen?
 4. Waren er nog grapjes die je hebt uitgehaald vandaag?
 5. Wat heb je voor nieuws geleerd vandaag?
 6. Wie had de allerlekkerste broodtrommel?
  Slimmmm want dan weet je wat je moet kopen de volgende keer!
 7. Heb je iets gedaan wat je niet durfde vandaag?
 8. Als jij de juf was vandaag, waar had je dan voor gekozen als activiteit?
 9. Wat vond je vandaag het moeilijkste om te doen?
 10. Heb je vandaag iemand geholpen?
 11. Heeft iemand jouw vandaag geholpen?
 12. Welk plekje op school vind jij het allerleukste?
 13. Als je vandaag een kleur mocht geven, welke kleur geef je het dan?
 14. Als je vandaag een cijfer mocht geven, welk cijfer word het dan?
 15. Wat zou je morgen willen doen op school als jij zou mogen kiezen?

Tips bij het praten

Wat bij mij ontzettend helpt is om de gesprekjes luchtig te houden, niet teveel doorvragen of pushen. Als ik merk dat ze het niet leuk vinden om het over een bepaald onderwerp te praten laat ik het op dat moment even gaan. Ik zorg er wel voor dat ik hier voor het slapen gaan nog even op terug kom.
Gewoon 1 op 1, nog even laten weten dat je het gehoord hebt en je er voor ze bent. Wellicht dat je het er dan zo nog even wat extra over kunt hebben.

Hoe sluit je een gesprekje af?

Ik sluit alle gesprekjes af met complimenten en een dikke knuffel.
Extra liefde geven, ik hou ervan, ik wil ze laten weten dat ik er voor hen ben en altijd voor ze klaar zal staan. Naast die 1 op 1 gesprekjes, schroom niet om een 1 op 1 activiteit te doen. Al is het maar een ijsje samen halen op de hoek, hoe speciaal ze dat gaan vinden, geloof mij maar.
Even alleen tijd met mama of papa of misschien wel allebei, eenvoudiger kan het niet zijn toch?

* Take my hand.. I’ll show you the way *

Maar.. het is nu vakantie?

Juist! Dus nu is juist de tijd om dit lekker te oefenen als je dit niet al deed. Klets er gezellig op los samen om een kijkje te krijgen in wat er allemaal speelt bij je kindje. Vraag je kinderen bijv. welke vriendjes of vriendinnetjes ze op dit moment missen, wat ze vandaag het leukste vonden of juist heel moeilijk. Of laat ze een activiteit kiezen, het avondeten. Laat ze meer toe in het beslissingsproces en doe dingen samen. Je zult merken dat ze dit fantastisch gaan vinden en je meer momenten vind om samen te praten, om die momentjes te pakken samen en ook dingen te zien die anders verloren gaan..

Heb jij wel eens gesprekjes met je kinderen? Zijn deze tips voor jou bruikbaar of pas je dit eigenlijk al toe? Ik ben benieuwd hoe het bij jullie verloopt, dus klets gezellig mee in de reacties ♥

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan gezellig verder.
Lees hier bijv. over wat ik leerde van mijn kinderen of hier over de dingen die bij mij wel eens misgaan in het ouderschap.