9 redenen waarom kinderen niet zelfstandig moeten eten

Natuurlijk zijn er talloze redenen te bedenken waarom je je kindje zelf zou laten eten. Dit is namelijk o.a. goed voor de motoriek, zelfstandigheid en natuurlijk moeten ze uiteindelijk toch ook ooit zelf eens gaan eten. Maar, ik ga het nu even hebben over de redenen waarom je je kind dus juist niet zelf zou laten eten. Want laten we wel wezen, die zijn er natuurlijk ook! Niet alleen maar voor die kleine man, maar zijn broer en zus kunnen er soms ook wel wat van..

Allereerst, no worries, mijn kinderen mogen gewoon zelfstandig eten hoor.. Behalve Harvey (1) dan, die krijgt natuurlijk nog wel eens hulp. Maar soms, heeeeel soms, als ik dan naar die ravage kijk die achterblijft denk ik, jeeetje! Jullie zouden echt niet alleen moeten eten eigenlijk! Waarom precies? Dat zal ik je direct vertellen in deze 9 redenen waarom je kind niet zelfstandig zou moeten eten.

1. De rotzooi op de grond echt serieus.. hoe krijgen ze het soms voor elkaar? Er ligt meer op de grond dan dat er daadwerkelijk die mond ingegaan is heb ik het idee.

2. Ze kiepen alles naast het bord. Lekker opscheppen en flop alles ernaast ipv op de lepel. Herken je het? Nee, niet alles beland op de grond, de tafel mag ook gezellig meedoen. Heb je echt mazzel, dan maken ze er nog een enorm kunstwerk van ook. Lekker alles uitsmeren en vingerverven ermee, goed voor sensopatisch spel, dat dan weer wel!

3. Die vlekken in de kleren, heerlijk die tomatensoep in jurkjes, of pastasaus in die shirtjes. Geeft zo’n mooie specifieke oranje/rode vlek. Die ik er dus er nooit volledig uitkrijg.
Dus heb je tips, laat het me vooral even weten, want hier verdwijnen ze in de kliko, *oeps*..

4. Weggooi spelletje. Dit is vooral Harvey nu.. Die pakt zijn brood zelf en als hij dan klaar is, plop! Zo de stukjes brood naast zijn stoel mikken. Alsof het een of andere wedstrijd is ofzo? En dan denk je, dan haal ik toch het bord weg want meneer is klaar.. Nee zo werkt dat niet, want dan moet hij ineens toch wel verder eten blijkbaar? Dus hop, dat bord weer terug. Tot na 2 hapjes het brood weer naast de stoel verdwijnt en je gewoon weer opnieuw begint.

5. Vette handjes aan de stoelen. Wanner de kinderen netjes “Mam ik ben klaar hoor!” roepen en vervolgens netjes hun stoel aan tafel schuiven, met die vettige handjes want het bestek was accessoire aan tafel natuurlijk.

6. Ben je de gel vandaag vergeten? Geen probleem. Je hebt altijd nog kans dat ze de yoghurt of andere toetjes in de haren smeren. Zo zitten de haren direct weer in model, alleen dan met een ander kleurtje!

7. Rondvliegend bestek. Niets leukers dan je lepel 100x op de grond te laten vallen en “uh oh” roepen, want er is vaak wel iemand die hem voor je oppakt en weer naast je bord legt toch?

8. Geen ruimte meer voor de groenten. “Mam, ik zit echt vol hoor!” word er dan geroepen. Als je op het bordje kijkt ligt de berg groenten die je hebt opgeschept nog onaangeroerd op dezelfde plek.. Maar van de aardappels en het vlees is geen spoor meer te bekennen. Zelfs de saus is heel strategisch weggewerkt. Die groente, tsja die past er dan gewoon echt niet meer bij hoor. Sorry mam!

9. Tijd vliegt, behalve als je je kind zelf laat eten. Want man oh man wat gaat dat langzaam. Eer dat er weer een nieuwe lading op die lepel zit, dan die lepel nog naar de mond. Het eten is spontaan afgekoelt tot koelkasttemperatuur.. Trek er maar wat extra tijd voor uit, want die bedtijd die je normaal gesproken hanteert, tel daar maar gerust een uurtje bij op!

Maar ondanks alles hou ik natuurlijk ontzettend veel van ze, hebben we niet voor niets een wasmachine, oneindig veel washandjes/ doekjes om ze weer schoon te krijgen en zijn ze met hetzelfde gemak even door de wasstraat geweest. No problemo!

Maar heeeeel soms denk ik; wat was het voeren soms toch wel errrrug handig he?! Dan kon die broek nog net een dagje extra aan, of hoefde dat shirtje niet weg vanwege die vreselijke vlek die ik er maar niet uit krijg.. Hoe is dit voor jou, herkenbaar mmisschien?

Nu ben je natuurlijk ook ontzettend benieuwd naar lekkere simpele kinderhapjes voor een high tea of een kidsproof clubsandwich recept. Of bekijk mijn blog bij Linda voor lekker en gezond broodbeleg voor kinderen.