Toen Macy 5 jaar werd weet ik nog dat we in de speelgoedwinkel stonden en ons suf zochten naar iets leuks maar ook educatiefs. Geen idee van wie, maar iemand gaf ons de tip van Tiptoi. Er ging een wereld voor ons open. Zoveel leuke educatieve boeken en voor kinderen zo enorm simpel. Toen ik de nieuwste aanwinst zag, Tiptoi: Het liedjesboek voor onderweg, moesten we deze natuurlijk ook proberen. Met name Bentley is namelijk weg van liedjes zingen, hij is het ideale proefkonijn. We rijden amelijk nog wel eens lange ritten, waarin vermaak niet altijd makkelijk te vinden is. Zou dit wat zijn?

Het liedjesboek voor onderweg

De boeken van Tiptoi neem je makkelijk mee. Je hebt er geen internet of stekkers voor nodig om te kunnen spelen. Alleen het boek en de stift. Lekker compact dus. Zing gezellig mee, speel de spelletjes of luister naar verhalen. Met dit boek kan het allemaal. De pagina’s zijn erg uitgebreid, er is echt van alles te zien. Van piraten tot ridders, van dieren tot ontdekkers, je vind het er allemaal. De meeste liedjes zijn ook herkenbaar voor de kinderen, echter sommige zijn nieuw merkte ik. Al wist Bentley al snel genoeg van alles mee te zingen! Achter elk plaatje schuilt wel een verhaal.

Hoe werkt het?

Tiptoi, een samengesteld woord wat ons doet denken aan tippen en toy, speelgoed waarbij je iets aan tikt, zoals met de stift op het boek. Het is een innovatief leersysteem van Ravensburger, waarbij kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken. Hoe het werkt?
Je zet de stift aan en tikt op het “aan/activeer” symbool op de allereerste pagina. Op elke dubbele pagina van dit Tiptoi: Het liedjesboek voor onderweg staan rechts onderin 5 symbolen.

Oog: ontdekken
Muzieknoot: liedjes luisteren
Dobbelsteen: spelletjes spelen
Vierkant: stop, dit schakelt de uitleg uit
Pijltjes: herhalen, de uitleg word nog eens afgespeeld

Wanneer je er klaar voor bent kun je gaan tippen!

Tippen

Wanneer je op de symbolen tipt hoor je precies wat de bedoeling is. Ga je een spel spelen, dan legt de stift meteen uit welk spel het is en wat er verwacht word. Je kunt op elke afbeelding in het boek tippen en de stift verteld je er meer over. Er komen mooie liedjes voorbij en al snel hoorde ik Bentley van alles meezingen, dat gaat zo rap. Ook de informatie die hij leert via het boek, omdat het spannend is en leuk worden ze meegezogen in het verhaal en zuigen ze als ware sponsjes alle informatie op. Zo mooi om te zien. De stift bevat eindeloze audio fragmenten, dus je hoort niet continu hetzelfde zinnetje voorbij komen, heel fijn voor zowel kind als ouder.

Wat je moet weten:

De aanbevolen leeftijd voor Tiptoi: Het liedjesboek voor onderweg is: 4-7 jaar.
De stift is los verkrijgbaar, dus wanneer je dit boek aanschaft zit de stift er niet bij, let hierop!
(Je kunt op de stift wel een koptelefoon aansluiten, heel handig aangezien het geluid niet al te hard is. Dit i.v.m. de wettelijke eisen wat betreft het volume voor kinderen.)
Het liedjesboek is gemaakt van stevig karton en is niet zwaar, past makkelijk in een tas om mee te nemen op reis, op visite of natuurlijk gewoon lekker voor thuis.

Overige boeken van Tiptoi worden bestuurd met dezelfde stift, hij is te combineren met alle producten van Tiptoi en zo werkt het systeem echt heel handig. Naast boeken in de meest uiteenlopende thema’s zijn er namelijk ook puzzels, spelletjes en zelfs een wereldbol te vinden. Eindeloos speelplezier!

De stift legt alles zo simpel uit, dat kinderen eigenlijk helemaal zelfstandig aan de slag kunnen. Het enige wat ik bij de kinderen hoefde te doen is het kort even uitleggen. Waarschijnlijk was dit eigenlijk meer voor mezelf dan voor hen, want zij waren er snel wegwijs mee. Het wijst eigenlijk zichzelf allemaal.

Ons oordeel:

Zonder dat ze het echt door hebben zijn ze aan het leren. Tiptoi werkt ontzettend fijn want de thema’s sluiten perfect aan bij de interesses van de kinderen. Zo ook Tiptoi: Het liedjesboek voor onderweg. Samen zingen ze liedjes en spelen de spelletjes. Ze delen de stift tijdens de spelletjes en zo zijn ze met z’n tweetjes urenlang zoet. Gelukkig is er genoeg variatie op de verschillende pagina’s en zijn ze het echt niet snel beu. Onze ervaring is dat het leuk en uitdagend blijft! Echt een aanrader dus. Wij nemen hem mee op visite en natuurlijk ook naar het nieuwe huis. Zo hebben ze wat leuks te doen en vervelen ze zich niet. 😄

Speel je liever een kaartspel? Kijk dan hier. Ook voor bordspellen heb ik een leuke tip.