milieubewust leven zo doe ik dat
Toen ik mijn blog over onze zoektocht naar zonnepanelen online zette, kreeg ik veel reacties en berichtjes hierover. Veel mensen die ook bezig zijn met het verduurzamen van hun huis. Een veelgestelde vraag was dan ook welke acties ik in mijn dagelijks leven nog meer onderneem. Omdat ik de laatste tijd veel deel over duurzaamheid, sustainability, milieuvriendelijk.. Wat doe ik dan allemaal hieraan? Natuurlijk zijn we hier geen experts in en hebben we nog een heleboel stappen te gaan. Maar deel ik gewoon wat wij op dit moment hiermee doen. Ik neem jullie graag in mee om mijn antwoord hierop te geven.

Milieubewust leven, zo doe ik dat…

Voeding

Met voeding heeft vooral mijn man al een flinke stap gezet door het plantaardig eten. Ik eet zeker niet plantaardig maar ik moet zeggen dat ik al wel erg geminderd ben met vlees. Waar ik voorheen elke dag wel vlees at, of het nu op mijn brood was of bij het avondeten, is dit nu anders. Met het hele gezin eten we zeker wel 2 dagen geen vlees. Natuurlijk letten we wel goed op vleesvervangers om zo alle benodigde stoffen binnen te krijgen. Mijn man heeft hiervoor advies gehad van een diëtiste, dus daar hebben we goed advies bij. Met name peulvruchten gaan er hier dan ook flink doorheen op een week. De kinderen zijn hier ook steeds meer mee bezig, we nemen ze natuurlijk mee in dit proces.

Naast voeding leren we ze dan ook over biologisch eten en voedselverspilling. Dit vinden ze natuurlijk ook onwijs interessant. Kijken naar seizoensgroenten en fruit, creatief zijn met restjes opmaken, ook dit hoort er natuurlijk bij.

milieubewust leven zo doe ik dat

Denk aan de toekomst

Duurzaam leven is voor ons goed zijn voor jezelf, je omgeving maar ook zorgen dat onze kinderen ook kunnen genieten van de mooie natuur zoals wij hem nu zien. Er is zoveel moois om door te geven, maar dan moeten we daar wel met z’n allen goed voor zorgen natuurlijk. Dit doen wij door onze ecologische voetdruk te verkleinen. Ecologische watte? Een ecologische voetafdruk, ofwel CO2-footprint staat voor de oppervlakte van de aarde die jij nodig hebt om te kunnen leven. Dus dat betekent de ruimte die jij nodig hebt om het voedsel te verbouwen wat jij eet, het afval dat verwerkt moet worden en natuurlijk de hoeveelheid stroom die jij verbruikt. Hoe kleiner deze afdruk is, hoe beter dit is voor het milieu natuurlijk. We zijn dan ook van mening dat als iedereen hier een steentje in bijdraagt, het uiteindelijk een grote impact heeft.

Energieneutrale woning

Een grote bezuiniging is voor ons toch wel het huis. Ons nieuwe huis heeft de stempel “bijna energiezuinig”.

Ik leg uit waarom. Je spreekt van een energieneutrale woning als de jaarlijkse energierekening op nul staat. Een energieneutrale woning is milieuvriendelijk mar ook comfortabel, je levert hier namelijk niet op in. Dit komt doordat er gebruik gemaakt moet worden van een aantal aspecten wil het deze naam dragen. Ik heb deze voor ons huis voor het gemak even ingevuld:

– Zo heeft ons huis een warmtepomp welke buiten ons huis de warmte verzamelt en dat in ons huis weer afgeeft. Onze vloer word verwarmd door de warmte die uit de bodem gehaald word.
– Daarnaast hebben we HR+++ glas (ofwel triple glas), welke ervoor zorgt dat we warmte goed binnen blijft.
– Houden we van gadgets en hebben we dus ook een slimme meter. Deze verraad aan ons welke apparaten de grootste energie slurpers zijn, waardoor we hier actie in kunnen ondernemen.
– Door het aanleggen van zonnepanelen word ons huis net geen nul-op-de-meter woning. Omdat wij dakramen en een dakkapel willen, is er namelijk net niet genoeg ruimte meer voor de hoeveelheid zonnepanelen die daarvoor nodig zijn.

Helaas is ons huis hierdoor net geen energieneutrale woning, waardoor het dus de benaming bijna energieneutrale woning heeft.

Werken met laagjes

Ik heb het van mezelf eerlijk gezegd altijd best snel warm. Maar toch zit ik vaak met een dekentje op de bank, iets met een gewoonte denk ik. Ik wil niet zeggen dat onze verwarming altijd uit staat, maar ik probeer wel altijd eerst de kou op te lossen met een vest/ trui of een dekentje voor ik de verwarming hoger zet. Uiteindelijk heb ik het namelijk weer te warm en trek ik dat vest vanzelf wel weer uit namelijk.. Of in bed die extra deken die ik halverwege de nacht er weer uit gooi.

milieubewust leven zo doe ik dat

Apparatuur uitzetten

Iets waar ik nog steeds goed op probeer te letten is om alles uit te doen wat ik niet gebruik. Bijv. de lampen in elke ruimte waar je niet bent. Maar wat ik dus echt nog wel eens vergeet is de oplader uit het stopcontact halen als ik mijn telefoon eraf koppel. OF wat dacht je van de tv die in standby modus staat, die gaat tegenwoordig ook gewoon lekker uit.

Wasjes op lage temperatuur

Niet alleen goed voor je kleding, maar natuurlijk ook voor het milieu. Wassen op een lage temperatuur maakt de was tegenwoordig net zo schoon dus waarom ook niet? Je bespaart er weer een hoop energie mee. Alleen moet ik het geduld nog vinden om alles op rekjes op te hangen, ik zet nog iets te vaak de droger aan namelijk..

Duurzame energie

Omdat de termen groen en duurzame energie tegenwoordig overal om de hoek komen kijken, maar het blijkbaar toch niet altijd zijn hebben we hier extra research naar gedaan. Ik zeg hierbij wij, maar eigenlijk is dit mijn man zijn verdiensten. Hij houdt ervan om alles uit te zoeken, dus dit heb ik hem dan ook lekker laten doen. Heel wat dagen later kwamen we op 100% duurzaam geproduceerde en opgewekte energie uit Nederlands, van van de Bron.

Electrische auto

Onze auto is best wel een flinke slurper, slecht voor het milieu. Daarom willen we in de nabije toekomst ook hier een betere keuze in maken. Zo hebben we ons georiënteerd in elektrische auto’s. Nu we toch ons huis nog aan het inrichten zijn kunnen we meteen een plekje maken voor onze eigen laadpaal. Ideaal i.c.m. de zonnepanelen natuurlijk. De zon laad onze auto op, natuurlijk betaal je er dan nog wel een klein bedrag voor, maar het is vele malen beter voor het milieu dan alle diesel die er nu doorheen gaat.

milieubewust leven zo doe ik dat

Milieubewust leven, zo doe ik dat… Maar ik heb hier nog veel in te leren en wil hier nog veel meer mee natuurlijk.. Ik leer graag van jou. Vertel, hoe milieuzuinig ben jij? Let je hier specifiek op of doe je hier iets speciaals mee?

Misschien wil je er juist wel meer mee, zo ja dan hoop ik dat je iets aan mijn punten/ tips hebt. Je kunt me natuurlijk altijd een berichtje sturen als je hier nog vragen over hebt. Ik hoor graag van je 😊