hoe overleeg ik het thuis lesgeven met 3 kinderen

Aangezien we nog 3 weken aan deze situatie vastzitten, deel ik ook mijn tips voor de thuisscholing graag met jullie. Alle tips zijn mooi meegenomen toch? Natuurlijk ben ik geen echte juf, maar heb ik wel 3 kindjes te vermaken elke dag dus een redelijke testgroep en al een aantal maanden nu. Mijn ervaring met het lesgeven thuis deel ik in dit artikel, hoe overleef ik het lesgeven thuis met 3 kinderen.
Het maar laten gaan kan ik namelijk niet, want ik wil niet dat ze achterlopen ergens mee. Daarnaast zijn ze hier erg leergierig, dus maak ik daar graag gebruik van. Ook word het er leuker op als ze de hele dag wel iets te doen hebben, vervelens word ook zo vervelend op den duur natuurlijk.

Uitslapen of juist niet?

Bij ons zit de routine niet zo zeer in tijd, maar meer in de volgorde. Zo mogen de kindjes gewoon uitslapen als ze dat nodig hebben, want laten we eerlijk zijn heel veel later word het hier toch niet. Dus waar we voor school op tijd uit bed moeten, wacht ik hier tot de kindjes uitgeslapen zijn. Als ik ze wakker maak heb ik er vaak toch ook wel weer spijt van halverwege de dag.

Routine

Onze routine werkt voor ons als rode draad. Ze houden we niet vast aan een tijdstip waarop iets moet gebeuren, maar aan een lijstje dat we afwerken elke dag. Macy heeft een specifiek lijstje met welke doelen zij elke dag af moet hebben en voor Bentley kijk ik wat er die dag gedaan kan worden van zijn werkboeken en werkkaart. We staan op, ontbijten en kleden ons aan. Daarna gaan we aan de slag. We werken, eten fruit, lunch en in de middag ook een tussendoortje. In de middag is het vaak tijd voor extra huiswerk zoals Squla of Snappet. Dan is het reguliere huiswerk namelijk al af en kunnen we ons daarop richten.

Creativiteit

Helaas heb ik niet alle knutselspullen mee kunnen nemen maar tot nu toe redden we ons nog wel. De juffen van Bentley sturen regelmatig knutsel filmpjes, dus die doen we dan gezellig mee. Ook verzinnen we onze eigen knutsels om te maken en bijna elke dag word er wel getekend. Even een rustmomentje en gezelligheid aan tafel. Wie maakt wat, even geen rekenen of taal maar gewoon lekker bezig zijn hoort er ook bij. Van zowel Macy als Bentley weet ik dat ze er dol op zijn, ze kwamen dan ook bijna dagelijks met iets thuis van school. Dus ik vind dat ik dit dan thuis ook gewoon moet aanbieden en ze deze mogelijkheid moet geven.

Bakken

Voorheen was woensdag echt onze bakdag en werd er altijd wel iets gemaakt. Was het de ene keer iets voor de lunch, de andere keer een taartje of zelfs iets voor het avondeten. Nu gaan we toch steeds vaker erop uit in de middag zodat het minder gehorig is in het huisje en Joachim wat meer rust heeft om te werken.
Toch merk ik dat ze nog wel graag willen helpen met bakken en koken. Dus waar mogelijk kunnen ze in de middag en avond helpen.
Het afmeten en lezen van de recepten is meteen weer verborgen schoolwerk. Win/ win als je het mij vraagt.

Wervelwind

Harvey is onze kleine wervelwind. Zitten die andere 2 rustig aan tafel te werken, dan maait hij alle stiften omver en krast er zelfs de tafel vol mee waardoor ik het kan blijven poetsen. In een onbewaakt ogenblik rast hij de werkboekjes van tafel en maakt er de mooiste schilderijen van. Oeps ook al niet de bedoeling.
Moreel van het verhaal, lesgeven met Harvey is een flinke uitdaging. Hij vind spelen vele malen leuker. Daarom speel ik vaak met hem tijdens het lesgeven. Ik probeer hem met spelletjes en zijn speelgoed te vermaken. Daarnaast kleurt hij vaak mee vanuit zijn eetstoel of kijkt de serie Cory Carson op Netflix, life saver!

Leuke dingen lijstje

In de kerstvakantie hebben we een lijstje gemaakt met allemaal dingen die we graag wilden doen in de vakantie. Een soort bingo kaart die ik afgekeken had van Merel. Zo wilden we naar het bos, naar de speeltuin maar stonden er ook challenges op en bak activiteiten. Vooral Macy vind zulke lijstjes fantastisch en dit werkt dan ook enorm goed als motivatie. Wat willen we vandaag doen van de lijst? Juist, dan gaan we dat doen zodra het huiswerk af is. Natuurlijk is het hierbij wel handig om de weer app te checken of het niet toevallig keihard gaat regenen als jij besloten hebt om naar het bos te gaan. Al kan dat natuurlijk ook erg leuk zijn..

Off-day

Natuurlijk klinkt dit allemaal prima maar hebben ze hier ook wel eens een off-day of off-dagdeel. Zodra het allemaal even niet werkt nemen we een pauze. Kinderen pushen om maar door te gaan werkt namelijk niet. Daarnaast heeft Bentley op school ook niet continu werkjes, dus we houden het leuk en luchtig. Zo kunnen we een wandeling maken of mogen ze mij helpen bij het maken van smoothies voor het fruit moment, spelen we samen met het speelgoed of spelen we een bordspel. Zodra de rust weer terug is, slaan we de boekjes nog een keertje open en kijken we er samen naar.

Beweging

Elke dag zorg ik ervoor dat ze beweging krijgen. Omdat het in ons mini huisje nu niet altijd binnen mogelijk is, gaan we dus automatisch extra veel naar buiten. Op het park zitten 2 speeltuinen, we zitten vlakbij een haven waar we lekker kunnen wandelen en ook het bos is niet al te ver weg. Mogelijkheden genoeg dus. Een hele dag stilzitten is vreselijk voor de kinderen en ook ik kan het niet al te goed. Zo hebben we voor buiten genoeg leuke spelletjes, maar ook voor binnen.

Feestje maken

Als beweging hebben we ook elke dag een minidisco. We zetten de muziek even lekker hard aan en stampen mee op de muziek. Natuurlijk is dit altijd afhankelijk van de vergaderingen van Joachim, aangezien het hier nogal gehorig is. Meestal plannen we dit in de ochtend, tussen de werkblokken door.

Opruimen

Natuurlijk laten we met z’n allen dus weer een hoop troep achter. Dit probeer ik op een dag allemaal wel bij te houden, maar weet je, dat lukt gewoon niet. Dus mocht je langslopen? Dan zie je vooral een kamer waarin geleefd word. Onze troep in huis verteld gelukkig een verhaal, laten we het daar maar op houden.

Hoe overleef ik het lesgeven thuis met 3 kinderen, dit was mijn verhaal. Maar hoe gaat het met jou? Hoe overleef jij het lesgeven thuis?
Heb je nog aanvullende tips om te delen, of wellicht wel een goede ervaring met deze tips? Laat het dan weten in de reacties.