Zeker tijdens deze lockdown spelen wij thuis meer spelletjes met ons gezin. De kinderen genieten hier wellicht nog wel meer van dan wij zelf. Van sommige spelletjes denk ik van te voren dat ze niet voor de kinderen geschikt zijn, maar word ik achteraf toch enorm verrast. Of dit ook bij Chili Dice het geval is lees je hier.

Chili Dice, een pittig en gezellig spel voor jong en oud of een flop? Lees het hier!

chili dice

Inhoud:

Het doosje bevat 6 speciale dobbelstenen, een scoreblok en de spelregels.

Scoreblok:

Het scoreblok bevat 10 vakjes om in te vullen namelijk:
Cijfers 1 t/m 6: gooi zoveel mogelijk van 1 cijfer.
rode cijfers? Dan telt de som dubbel
ROOD: Alle rode cijfers zijn 10 punten waard
STR: Straatje, dus alle cijfers op een rijtje
rode cijfers? Dan mag je de som ook opschrijven bij dit cijfer
GLK: Gelijke waarden, heb je dubbele cijfers dan mag je deze bij elkaar optellen
rode cijfers? Dan mag je de som ook opschrijven bij dit cijfer
KANS: Hierbij telt de som van alle ogen
rode cijfers hebben geen meerwaarde hier.

Chili dice
Hoe speel je het:

Je speelt met de klok mee en om in thema te blijven mag degene die als laatste pittig gegeten heeft beginnen.  Er zijn natuurlijk 10 vakjes om in te vullen en hier heb je 30 worpen voor.
Gooi met de dobbelstenen en bestudeer de dobbelstenen goed. Zitten er rode cijfers tussen, dan kun je deze draaien voor een ander getal OF gebruiken voor een extra score. Je kunt blijven dobbelen maar hou wel in gedachten dat er 10 vakjes zijn en je niet alle worpen voor 1 vakje wil gebruiken. Dus speel tactisch en kijk goed naar je opties. Het spel is afgelopen als er een speler alle 10 de vakjes heeft gevuld. Mocht je nog worpen over hebben, dan mag je bij bonus 5 punten per worp opschrijven.

Voorbeelden:
* Gooi jij 1x een rode 5 en 5x een witte 1, draai dan bijv. de rode 5 naar een witte 1 en je hebt 6x een 1. Maar is het een rode 1? Dan telt de som dubbel!
* Heb je 3 rode cijfers en 3 witte, gebruik de rode cijfers dan voor het vakje ROOD, je hebt 30 punten.
* Heb je een straatje 1-6 waarvan de 4 rood is, dan mag je 21 punten bij STR opschrijven maar ook 21 opschrijven bij het cijfer 4.

Chili dice

Chili:

Natuurlijk hebben de rode cijfers nog meer in petto. Zo is er namelijk een kleine chili en ook een grote chili.
De rode cijfers 1 t/m 3 tellen in een straatje voor een kleine chili, dus 25 punten, dit vervangt de standaard 21 punten.
De rode cijfers 4 t/m 6 tellen als een grote chili, 75 punten. Heb je 1 tot 6 rood dan heb je zelfs 100 punten verdiend!

Wat je moet weten:

Ook dit spel staat vanaf 8 jaar. Maar een spel spelen zonder onze kinderen gaat hier bijna niet, ze willen altijd meedoen 😊 Gelukkig merkten we al snel dat het spel prima te doen was voor ze. In het begin was het even goed de regels uitleggen, maar na een paar rondes werd ik zelfs gecorrigeerd door mijn zoontje van 5! Zo leuk om te zien dat ze ook lekker meegenieten hiervan. Bij de spelregels staat een leeg vel van het scoreblok die je makkelijk kunt kopiëren als je scoreblok op is. Zo kun je weer lekker verder dobbelen.
Je kunt dit met 4 personen spelen en hebt natuurlijk minimaal 2 spelers nodig. Een compleet potje duurt ongeveer 20-25 minuten. Je koopt het Chili Dice spel bij bol.com voor € 17,95.

Chili dice
                               Samen spelletjes spelen is altijd gezelliger!

Ons oordeel:

Het spel is ontzettend leuk! Maar het duurt even voor je het door hebt. De regels staat natuurlijk allemaal uitgelegd maar het moest hier allemaal even landen. Wat telt in welke situatie, wanneer draai je de rode zijdes en wanneer kun je ze als bonus gebruiken. Met de eerste worpen hielden we het boekje er dan ook goed bij om te kijken welke opties we hadden. Na een paar spelletjes ging het eigenlijk allemaal vanzelf en gaat het ook steeds sneller door. Wel merk ik bij mezelf dat ik soms te fanatiek ben en dan teveel worpen gebruik voor 1 vakje, spannend! Toch echt een pittig spel voor jong en oud. Makkelijk mee te nemen op vakantie of een weekendje weg door het kleine formaat. Ook voor een spelletjesdag is dit zeker een aanrader!

Speel je liever een kaartspel? Kijk dan eens bij mijn review van LAMA.