Gisteren ben ik sinds een hele lange tijd weer een middagje 1 op 1 weggeweest, dit keer met Bentley. Toen ik deze middag inplande bedacht ik me dat dit al best een hele lange periode geleden is, zonde eigenlijk want het heeft echt een hele grote meerwaarde vind ik. Maar in deze periode is het toch wel lastiger om deze tijd vrij te maken merk ik. Maar toch ga ik me hier meer voor inzetten om met alle 3 mijn momentjes wat meer te pakken. Alhoewel, met Harvey heb ik natuurlijk tijd genoeg als de oudste 2 naar school zijn en ik vrij. Dus die krijgt gelukkig meer dan genoeg aandacht 1 op 1. Maar 1 op 1 tijd met je kinderen is belangrijk, dat weet iedereen natuurlijk wel. Maar waarom eigenlijk? Daar sta ik denk ik te weinig bij stil..

Meer aandacht

Ik merk dat ze zeker behoefte hebben aan dat extra stukje aandacht wat ze krijgen op zulke momenten. Er tettert dan namelijk geen broertje of zusje door je heen, ze mogen alles zeggen en vaak krijgen ze natuurlijk ook wat extra’s. Als ze alle 3 bij elkaar zijn is er geen tijd om alles te delen wat ze willen zeggen, aangezien er af en toe echt wel een hoop te vertellen is.


Leuke gesprekjes

Met momentjes 1 op 1 komen er weer hele andere gesprekken op gang. Ze krijgen meer ruimte om te praten en het is ook echt hun moment. Waar ze soms afgekapt zouden worden door de ander, mogen ze nu lekker eindeloos doorpraten. Want tsja, dat moet er af en toe natuurlijk ook gewoon even uit. Dus stel eens wat andere vragen dan normaal en hou het gesprek lekker op gang.


Telefoon weg

Vaak zit ik ongemerkt toch met mijn telefoon. Is het om iets op te zoeken, om foto’s te maken of wat dan ook. Ik ben er al wel bewuster mee bezig om deze wat vaker weg te leggen, toch nog wel lastig aangezien ik vergroeid mee lijk te zijn. Maar ik merk dat het me wel helpt om nog meer te kunnen genieten van het moment. I.p.v. die herinneringen alleen maar vast te leggen, ook echt in het moment oprecht te genieten. Zoveel meer waard. Echt 1 op 1 tijd met je kinderen is belangrijk.


Eigen invulling

Omdat ze niet veel schelen in leeftijd hebben ze veelal dezelfde interesses, dus vaak doen we een gezamenlijke activiteit want dit is net zo makkelijk. Ze spelen ook graag met elkaar, dat scheelt. Maar natuurlijk zijn er ook zeker verschillen tussen hen te vinden en kunnen ze op die 1 op 1 momenten juist die activiteiten kiezen die de ander niet leuk zou vinden.


Klein of groot dat maakt niet uit

Zo gaat Macy wel eens sushi eten met Joachim, want Bentley vind dat echt niet lekker en dat is dan hun momentje. Bentley ging een dagje mee naar de Efteling, waar hij compleet opbloeide en alle attracties mocht kiezen die hij wilde. Maar ook kleine momenten vind hij fantastisch zoals het sparren samen, dan kan hij zijn kickboks moves uitproberen op papa. Of een boek lezen of een spelletje op de playstation met 1 van ons samen is iets waar hij enorm van kan genieten. Macy daarentegen word dolgelukkig als we samen met de barbies spelen of uitgebreid gaan knutselen. Bakken of koken samen met mama is dan ook weer echt helemaal fantastisch, want dan mogen zij alles alleen doen en hoeven ze niet te delen.

Alleen ik

Het spelletjes spelen, bakken en knutselen zijn ook dingen die ze regelmatig samen ook leuk vinden.  Maar 1 op 1 is dit soms net wat leuker zijn omdat ze dan even geen rekening met elkaar hoeven te houden. Want als de 1 een kaart wil knutselen, dan doet de ander maar mee omdat ze dan een beetje gedwongen worden door elkaar. Of met k’nexx een bouwwerk maken die je broer heeft uitgezocht terwijl je eigenlijk liever iets anders zou maken. Maar met papa of mama alleen mag je zelf kiezen en heb je de vrije hand. Toch net even wat leuker natuurlijk en belangrijk dat we hier tijd voor maken.


Persoonlijke groei

Wat ik merk is dat ik op zulke momenten pas echt goed zie hoe groot ze eigenlijk zijn. Ze leunen op die momenten namelijk niet op elkaar en je ziet puur dat ene kind. Vooral bij Bentley valt me dat enorm op. Voor mijn gevoel is hij namelijk nog helemaal niet zo groot, alleen gaat hij na de zomervakantie wel naar groep 3. Natuurlijk nog lekker ver weg maar dit is iets wat ik bij Macy als al heeeeel groot vond klinken. Maar bij Bentley denk ik nog steeds aan mijn kleine mannetje. Alsof hij nog in groep 1 zit. Maar ook hij is al bezig met proberen te lezen en ontwikkeld heel snel. Iets waar ik toch echt meer bij stil wil gaan staan, want anders gaat het me echt voorbij.

1x per maand

Wat ik wil gaan inplannen is 1x per maand een  momentje in te plannen met de oudste 2 apart. Natuurlijk willen ze ook tijd met papa apart, dus ook dat gaan we regelen. Zeker in mijn vrije weekenden gaan we dit lekker verdelen samen, want ik weet dat Joachim ook geniet van zijn momentjes samen met de kindjes apart. Tijd met het gezin is zeker belangrijp, maar zulke momentjes ook. Dus die moeten we zeker niet over het hoofd gaan zien of zeggen dat we er te druk voor zijn.
Natuurlijk hoeft hier niet altijd oppas voor te komen. Soms ontstaat er spontaan een momentje doordat 1 van de 2 een speelafspraakje heeft na school en Harvey in de middag zijn slaapje doet. Dan is er plots alle tijd voor een kleine activiteit in en rondom het huis. Ideaal natuurlijk!

Hoe vaak maken jullie tijd voor je kinderen apart? Gaan jullie dan ook een dagje of dagdeel weg of blijf je gewoon thuis en doe je daar een leuke activiteit? Ik ben wel benieuwd of jullie mijn puntjes hierin herkennen.