waarom je moet kiezen voor een speelkamer

Op mijn stories krijgen jullie een kijkje in mijn leven en natuurlijk ook in het huis. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag of we blij zijn met onze keuze voor een speelkamer. Al deze vragen wil ik graag beantwoorden met mijn blog, aangezien er veel mensen over deze keuze twijfelen omdat het wel een kamer in beslag neemt natuurlijk. Deze keuze snap ik zeker. Hopelijk neem ik met mijn blog jullie twijfel een beetje weg. Hierbij onze afweging die wij hebben gemaakt, waarom je moet kiezen voor een speelkamer, als je deze keuze hebt natuurlijk.

Oude situatie

In ons oude huis was de woonkamer, of eigenlijk de hele benedenverdieping best klein. Alle speelgoed stond dan ook overal en nergens. Aan het eind hebben we onder de trap speelgoedkasten geplaatst zodat het nog redelijk overzichtelijk was. Maar met een bouwwerk hier en daar stond de woonkamer nog steeds continu vol. Tsja, zo’n mooie toren moest toch elke keer weer bewaard. Of die verftekeningen die nog even moeten drogen op tafel, er lag altijd wel wat door het hele huis. Niets mocht opgeruimd want het moest bewaard, dat waren we eigenlijk een beetje beu.

Extra slaapkamer

Eén van onze “eisen” bij een nieuw huis, om het verhuizen waard te maken, was dan ook een extra kamer voor alle zooi. Jup, ik vind het speelgoed soms echt een zooitje. Nog niet zo erg dat ik alles in een zak gooi en het buiten zet, maar echt de ravage na een uur spelen soms is gewoon bijna niet meer te overzien. Natuurlijk heb ik de kinderen geleerd op te ruimen, maar dat zijn ze (net zoals alle andere regels) soms gewoon even vergeten. Wanneer ik er dan ook weer te laat achter kom, ruimde ik het zelf maar op. Dus nee, dat kon gewoon anders. Een speelkamer moest de oplossing zijn.

Speelkamer

In plaats van een logeerkamer is onze extra kamer dus een speelkamer geworden. Mannen hebben een mancave, de kinderen wilden zoiets maar dan hun eigen versie, hun game room.
Het grootste gedeelte van het speelgoed is hier te vinden. Hun bouwwerken mogen ze laten staan, zolang ik er maar kan stofzuigen. Vaak is de kamer echt onwijs netjes opgeruimd en staat er in een hoekje alleen een bouwwerk. Waar ik enorm van sta te kijken, aangezien dit nooit eerder het geval was. Maar oké, blijkbaar blijven we allemaal leren, helemaal top. 😊
Wat ik nog wel wil is een leuk kleurtje erop en iets aan de muren, maar mijn pinterest bord was nog niet compleet met duizend voorbeelden, dus ik kan nog geen goede keuze maken hierin haha.

Geen speelgoed beneden

Beneden hebben we dus eigenlijk geen speelgoed. Op wat kleurboeken/ spelletjes boeken en een doosje kwartet na. Dit hebben we wel voor op de eettafel. Maar die dozen speelgoed? Nee die staan allemaal netjes in hun eigen speelkamer. Ik zal je vertellen wat ik daar van vind.

Voordelen van een speelkamer

1. Alle speelgoed bij elkaar
Geen één doos duplo hier in deze hoek en die andere kwijt zijn, nee nu ligt alles gewoon bij elkaar en kunnen ze ermee aan de slag. Niet dat het ene poppetje kwijt is of onder de bank ligt. Alles is “out in the open”.

2. Geen speelgoed in de woonkamer
Heerlijk dat ik niet op hoef te ruimen voordat ik op de bank neerplof. Ik hoef geen weg te maken door het speelgoed heen of te stappen op kleine lego blokjes. Geen bouwwerken uit elkaar halen omdat het niet past, huilende gezichten want het bouwwerk is zo mooi. Nee, dat is verleden tijd.

3. Eigen ruimte
Het is hun plekje, we willen het nog samen verven maar dat komt nog wel een keer. Want over de kleur waren we het nog niet helemaal eens.  Zo wilden ze heel graag een eigen tv om de wii aan te kunnen sluiten. Lekker op hun eigen terrein, ze genieten ervan. Ze zitten hier waarschijnlijk nog meer dan op hun eigen kamer.

4. Meer ruimte
In deze kamer past de trein een stuk beter dan in ons oude huis. De woonkamer stond al direct vol bij een treinspoor. Hier in de speelkamer kunnen ze echt wel een heel stuk bouwen en dan nog kun je er gewoon omheen lopen. Zo fijn!

5. De deur kan dicht
Mocht het nu echt zo’n enorm zooitje zijn, jammer dan, de deur dicht en doorgaan.

Zodra Harvey groter is zal de duplo verdwijnen en groeit deze kamer natuurlijk met hen mee. Een chill bankje met een beamer scherm bijvoorbeeld lijkt me ook heel erg tof.

Dit is waarom ik vind dat je moet kiezen voor een speelkamer. Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenover staan. Hebben jullie thuis een speelkamer en hoe bevalt dit?