nationale voorleesdagen

Dit jaar helaas geen voorleesontbijtje op school of voorleesmomenten met bekende Nederlanders of andere prominente personen.
Maar we kunnen natuurlijk thuis nog wel gezellig voorlezen en hier extra aandacht aan besteden. Traditiegetrouw werd de opening van de Nationale Voorleesdagen gedaan door Prinses Laurentien, dit keer via een videoverbinding bij het programma Zin in Zappelin.
Pak er een lekker snackbordje bij en kies een mooi boek uit! Maar wacht even, waarom zijn deze dagen er eigenlijk?

Welke dagen?

De Nationale Voorleesdagen zijn er speciaal voor baby’s, peuters en kleuters. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. Het ‘Prentenboek van het Jaar’ staat centraal tijdens deze campagne. Dit jaar worden de Nationale Voorleesdagen gehouden op 20 t/m 30 januari.

Waarom voorlezen?

Dat voorlezen aan kinderen belangrijk is, dat weten we natuurlijk allemaal. Het stimuleert fantasiespel, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan de interactieve vaardigheden. Laten we ook vooral niet vergeten dat lezen ook gewoon heel erg leuk is.
Als ik hier een boek een aantal keer voorgelezen heb achter elkaar, dan kennen ze het direct en kletsen ze gezellig mee.

nationale voorleesdagen

Interactie samen

Tijdens het voorlezen zijn natuurlijk niet alleen de ouders aan het woord natuurlijk. Bekijk eerst samen de kaft en laat ze voorspellen waar het boek over zal gaan. Neem ze mee op reis door het boek en stel af en toe een vraag. “Zal dit wel gaan lukken?”. Je zult zien dat de kinderen snel in het verhaal zitten. Helemaal als je dan ook nog eens gebruik maakt van verschillende stemmetjes. Kijk vooral vaak naar je kindje en betrek ze er op deze manier goed bij. Dat maakt het verhaaltje zoveel leuker!

Prentenboek van het jaar

Dit jaar is de keuze voor Prentenboek van het jaar gevallen op Coco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen (Uitgeverij Gottmer). Het boek gaat over een vogeltje dat alles nog moet leren, een thema wat natuurlijk erg goed aansluit bij jonge kinderen, die ook nog zoveel te leren hebben.
Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan?

nationale voorleesdagen
Wanneer ga je lezen?

Maar wanneer pak je dat boek er nu bij? Het is immers vaak al druk genoeg.
Lezen kun je zeker op elk moment van de dag doen, maar er zijn momenten waarop het makkelijker gaat. Zo kun je het verweven in je dagstructuur of slaapritueel. Na het tanden poetsen nog even saampjes op bed een verhaaltje voorlezen en dan lekker slapen. Of elke ochtend na het ontbijt een kort verhaaltje. Zodra je het onderdeel maakt van een routine gaat het een stuk makkelijker is mijn ervaring en zal het minder snel vergeten worden. Het hoeft namelijk niet veel tijd te kosten, een kort verhaaltje is soms al genoeg voor de aandachtsboog van kleine kinderen.

Dit jaar is er online extra veel informatie te vinden, zo ook leuke knutselopdrachten en kleurplaten. Neem daarom ook zeker eens een kijkje op de website van de Nationale Voorleesdagen.

Zoek je tips om het lezen bij kinderen te stimuleren? Bekijk dan eens mijn Leesbingo en natuurlijk de tips!