Afgelopen zondag op pakjesavond, of nou ja middag, deelde ik op mijn socials de invulling van onze Sinterklaas viering. Een aantal vroegen mij hoe ik dit nu precies had aangepakt, aangezien het in een reel van 30 seconden niet heel duidelijk word natuurlijk. Ik besloot er een blog aan te wijden omdat ik zeker weet dat er meer mensen met dit “probleem” zitten. Met het Sinterklaas Parcours word uitpakken voortaan een feestje, dus lees zeker verder!

Uitpakrace

Mijn “probleem” is namelijk dat ik elk jaar met veel liefde en zorg de cadeautjes uitzoek, inpak en in de zak verzamel. De locatie van de zak, het in scène zetten van de binnenkomst van de Sint en z’n gevolg daar gaan we altijd wel lekker creatief mee om, al zeg ik het zelf. Maar dan.. Ze hebben de zak te pakken en direct begint de uitpakrace. De pakjes worden op naam gesorteerd, lees naar elkaar toegegooid HIERRR van jou!! En rats rats elk cadeau word opengescheurd. Na elk cadeautje een blijk van waardering, kort maar hij is er, oooooo woww!! En natuurlijk snel door naar de volgende.

Dit moet anders

Nieuw huis, nieuwe kansen, dus ik besloot dit jaar het anders aan te pakken. Aangezien ze hier dol zijn op spelletjes, speurtochten en parcours besloot ik er een nieuwe draai aan te geven die meer passend was. Ik verzamelde een aantal spellen en combineerde deze samen in een Sinterklaas Parcours. Lekker lang genieten van een gezellige middag. Hoe pakte ik dat aan?

Sinterklaas spelletjes

Aangezien er ontzettend veel spelletjes te bedenken zijn bedacht ik me wat ik allemaal in huis had en wat ik daarmee kon doen. Ik zag in de voorraad nog een aantal zakken kruidnoten, chocoladeletters en ander strooigoed staan. Daar valt genoeg mee te bedenken! Ergens had ik bij de boodschappen een keer de confetti kruidnotenmix gezien van Leentje, die producten vallen hier altijd goed in de smaak, dus die besloot ik er ook bij te doen. Verkleden is ook altijd een goed idee en zo had ik al heel snel de spelletjeslijst af. Ik maakte er een leuk formatje van en printte het uit om het in huis te verspreiden.

De spellen

1. Pepernoten sjoelen

Allereerst weet ik natuurlijk dat het kruidnoten zijn, maar ze noemen het hier pepernoten dus ja.. In dat daglicht gaf ik maar toe en staat er dus pepernoten. Ik besloot een voorwerp op de grond te leggen en ze moesten met hun pepernootje sjoelen en zo dichtbij mogelijk komen. Onze gietvloer glijd super goed, vandaar dat ik voor de vloer koos i.p.v. de tafel. De kids bleven dit een poosje doen, we hielden geen score bij op een scoreblok maar dit kun je natuurlijk wel doen.

2. Pepernoten bakken
Zoals ik al vertelde koos ik voor de confettie bakmix van Leentjes.


Net wat anders dan de gewone, at maakt het juist zo leuk! De beschrijving hiervan spreekt natuurlijk voor zich. Maar je kunt hier ook chocolade letters versieren of gewone kruidnootjes maken. Dat maakt natuurlijk geen pepernoot uit. (ja ik moest erg hard lachen om deze woordspeling hahaha)

3. Cadeautjes inpakken

Cadeautjes inpakken is toch altijd leuk? Maar met inpakpapier is veeeeel te standaard, dus ik besloot voor theedoeken te gaan. Lekker simpel en geen gedoe met plakbank. Het was even oefenen hoe je dat nu het beste inpakt op deze manier maar ze hadden al snel de smaak te pakken. Als cadeautje koos ik voor chocolade letters die ze al eerder deze week gehad hadden, maar nog niet aangeraakt hadden.

4. Raad het lekkers

Bij een feestje hoort lekkers, dus op tafel stond een etagère met lekkers klaar. Ze kregen beide een theedoek voor hun ogen zodat ze niks konden zien. In de sfeer van Sinterklaas zette ik 2 sint bordjes neer en legde hier steeds wat lekkers op wat ze moesten proeven.

Ik koos voor kruidnootjes, schuimpjes, amandelstaaf, speculaasbrokken, chocolade kruidnoten, chocolade letter en tumtum. Zo leuk om te zien dat ze eerst uitgebreid gaan voelen op het bord voor ze het durven opeten!

5. Cadeautje gooien

De cadeautjes werden weer ingepakt en dit keer was papa de klos. Papa ging namelijk een paar meter verderop staan en ze mochten het cadeautje zo dichtbij mogelijk gooien. De eerste keren lukte dit niet helemaal, maar doordat papa hen een beetje uitdaagde kregen ze natuurlijk steeds meer zin om raak te gooien! En jaja hun inspanning werd beloond. Niet helemaal pedagogisch verantwoord dit speel maar ej, iedereen had lol!

6. Verkleed je snel

In de periode richting Sinterklaas word hier de hele verkleedkist uitgemest en komen de pieten pakken en bijbehorende accessoires tevoorschijn. Ik gooide alles wat ik kon vinden op een stapel en ze mochten hun eigen outfit ervan maken. Hilarisch!


Ik legde ook nog 3 zonnebrillen weg omdat ik wist dat Harvey met dit spel ook wel mee zou willen doen. Ze renden eropaf en gingen als een speer. De eerste keer zochten ze naar hun eigen pak maar de keren daarna werden er de leukste variaties gemaakt! Super leuk om te doen en natuurlijk kun je als ouders hierbij ook meedoen.

7. Pepernoten letters

Als de kinderen letters kunnen schrijven, kunnen ze ook aan dit spel meedoen. En als ze dat niet kunnen, dan maak je gewoon een rondje of een streepje, gooi er een eigen variatie in.
Zet een pot kruidnoten op tafel en laat ze hun eigen letters maken. Wij begonnen met de eerste letter van onze naam, dat was al een leuk klusje. Bentley besloot de hoofdletter te nemen dus dat was extra moeilijk met die 2 rondjes boven elkaar en het ook nog leesbaar maken!


Toen ik het later over de schrijfletter b had zei hij Oooooo dat was echt veel makkelijker geweest. Natuurlijk hebben we nog veel meer letters geprobeerd en echt je word er erg creatief van.

8. Pakjes zoeken!

Natuurlijk is het uiteindelijk tijd voor de pakjes. Je kunt hier een hele speurtocht van maken, een gedichtje om ze een richting op te helpen of bij elk spel een aanwijzing.
In ons geval was papa tijdens het spelen van de spelletjes aan de slag gegaan en had hij alles in scène gezet. De kindjes waren zo druk bezig dat ze helemaal niets hadden gemerkt. Tot we bezig waren in de doeboekjes en ze ineens vanaf boven muziek hoorden. Huh dat is raar? De speaker staat aan met Sinterklaasmuziek in Harvey z’n kamer. Hoe kan dat?? En ohhhh overal liggen pepernoten! En een zak met cadeautjes!!

Die verbazing, die magie in hun gezicht, de glimmende oogjes. Heerlijk! Nu mag het uitpakken dan eindelijk beginnen. En ja, ze waren weer binnen 5 minuten klaar met de stapel en begonnen er lekker mee te spelen. Maar nu was het oké. Zoals ik al zei met het Sinterklaas Parcours word uitpakken voortaan een feestje! En dat was het nu ook echt. 😊

Uitbreiding

Om het allemaal wat langer te laten duren, mocht je dat willen, kun je natuurlijk ook nog een leuke knutselactiviteit klaarzetten. Of een hele scorelijst bijhouden als de kindjes dat graag willen. Hier word het dan al snel een echte strijd, dus we besloten het leuk te houden en “in ons hoofd” te tellen. Zo blijft het hier net wat leuker, maar ik weet dat het overal anders is dus doe vooral wat je zelf leuk vind!

Voor kerst wil ik eigenlijk ook een parcourtjes opzetten, dus ik ga van de week maar even bedenken hoe ik dat dan wil aanpakken. Het principe kun je namelijk voor elke feestdag hetzelfde houden, alleen de invulling word net wat anders. Dus zodra ik het in elkaar gezet heb zal ik het hier delen!

Doen jullie wel eens een parcours met spelletjes in huis? Hebben jullie nog leuke tips? Deel je ze dan in de reacties hieronder?