Deze zomer ging er een speciaal dansje viral. De jerusalema challenge. Waarschijnlijk hebben jullie het allemaal wel voorbij zien komen. Van mijn werk zag ik ook een oproep voorbij komen, helaas kon ik hier niet bij zijn. Het lijkt me zo leuk om hieraan mee te doen namelijk. Maar waarom? Wat is de Jerusalema Challenge nu eigenlijk?

Jerusalema – de tekst

Toevallig kreeg ik van de week van mijn zus de songtekst van het liedje toegestuurd. Iets waar ik eigenlijk nog niet eerder naar gezocht had. Gek eigenlijk want we zingen allemaal (nou ja, ik in ieder geval) lekker mee, maar wat zingen we nu eigenlijk?
Het liedje is een Afrikaans gospelnummer, uitgebracht eind 2019. Deze zomer kwam er een remix uit. Master KG, een Zuid-Afrikaanse dj en producer mogen we bedanken voor dit mooie nummer.

Jeruzalem is mijn thuis.
Red mij.
Neem me met u mee.
Laat me hier niet achter.

De boodschap

De challenge word wereldwijd opgepikt, via TikTok verspreidde dit zich heel snel. Met name zorgpersoneel heeft hier een groot aandeel in. Dit beperkt zich niet alleen in Nederland maar over de gehele wereld doen mensen eraan mee om een mooi moment met elkaar te hebben in deze moeilijke tijden.
De tekst zegt het zelf al; Jeruzalem is mijn thuis, red me, ga met mee, laat me hier niet achter. De boodschap van de schrijver, zoals hij dit zelf verteld; Jeruzalem is een stad voor alle religies die troost biedt aan alle mensen. Nou, we kunnen wel stellen dat dit zeker de juiste uitwerking heeft op alle mensen. Corona kent namelijk geen kleur of religie, Corona kan ons allemaal overkomen, dus dit gevecht gaan we met z’n allen aan.

Geloof, hoop en liefde

Geloof, hoop en liefde. Deze 3 symbolen zijn dan ook weer terug te leiden naar de christelijke oorsprong van het liedje. Ze staan hier dan ook centraal. Geloof dat we samen sterk staan, hoop voor een betere toekomst en liefde voor elkaar.
Zo zien we medewerkers uit ziekenhuizen, verpleegtehuizen, wijkzorg, ambulance personeel maar ook politie en brandweer voorbij komen.
Met de boodschap: “Wij staan voor je klaar en vechten door, We laten je niet alleen.”
Veel teams geven aan dat dit dansje hen dichter bij elkaar gebracht heeft. Het geeft een gevoel van trots, samen staan we sterk en komen we hier doorheen.
Jerusalema, het symbool van de hoop tijdens deze crisis..

Ken jij het liedje en het dansje van Jerusalema al? Was jij al op de hoogte van deze boodschap die hierachter zat?