oude ambachten & speelgoed museum
“Mama, waar gaan we naar toe vandaag?” We gaan naar het Oude Ambachten & Speelgoed museum schat. “Oude ambachten, wat zijn dat??” Zelfs dat woord ambachten kenden ze nog niet. Eenmaal binnen in het museum was ik zeer benieuwd naar hun reactie. Want zeg nu zelf, een museum met oude spulletjes, is dat eigenlijk wel leuk? Op de website staat leuk voor jong en oud. Dus wij namen de som op de proef en maakten een reis door het verleden.

Oude Ambachten

In het Oude Ambachten & Speelgoed Museum werden we vriendelijk ontvangen. Allereerst kregen we uitleg over 3 verschillende routes die het museum kent. Daarna kregen de kinderen een speurtocht mee, er waren vanwege de Paasdagen namelijk overal paaseieren verstopt met letters erop. Dit resulteerde in twinkelende oogjes want speurtochten, daar houden ze enorm van. Hop, direct op zoek naar de 1e route. Meteen viel ons van alles op. Veel spulletjes hebben Joachim en ik zien staan bij onze ouders of bij onze opa’s en oma’s thuis. Ook vanuit mijn werk in de ouderenzorg herken ik een heleboel. Zo hebben we net zelf antieke (kolen)strijkijzers verzameld en staan deze te stralen in de huiskamer. Hier in het museum staan veel mooie modellen, zo mooi om te zien! Ook kun je plaatsnemen achter een oude lessenaar, een kijkje nemen in een oude drogisterij en zelfs een oude garage is te vinden.

Waarom is die tv zo dik??

Het is wel echt fantastisch om de reactie van de kinderen te zien op de breedbeeld televisies, de mega grote computers en de oude leslokalen. Ze zagen er wel een stukje herkenning in maar stonden er echt verbaasd van te kijken. “Dus, vroeger hadden jullie echt zo’n enorme tv thuis? Echt?”. Ja kind echt waar ! “En die computer dan? Hoe kun je die dan vasthouden.” Nou, die hield je dus niet vast, je zat gewoon voor het scherm. Zonder internet en met floppy’s. “Wat??” Hahaha.. Ik kon het ook bijna niet geloven dat ik dit nog had meegemaakt, maar echt!

Speelgoed

“Waarom zit overal zo’n draaiding aan papa?” Nou schat, vroeger zaten er geen batterijen in al het speelgoed, dan moest je eraan draaien en dan pas kwam het in beweging. “Geen batterijen, dat is wel echt gek hoor? Nergens in” Haha, hoe geweldig. Keer op keer dat ongeloof, zo grappig, maar wel heel positief. Vooral de treinbaan en vele autootjes waren enorm in trek. Papa had deze bij opa namelijk ook thuis vroeger en kon er heel veel over vertellen. Volgens mij staan ze nu zelfs open voor een treinbaan op onze eigen zolder! Oeps, dat was niet helemaal de bedoeling. Ook oude kwartetspelletjes vind je er in alle sooten, ik was ze al bijna vergeten!

Hollandse spelletjes

Wanneer je dan het hele museum gezien hebt, staat er buiten nog een verrassing te wachten. Buiten op het terrein zijn namelijk nog een aantal echte authentieke Hollandse spelletjes te vinden. De spelletjes kenden we nog wel gelukkig, van Koningsdag! Spijkerpoepen, op stelten lopen en ring gooien bijvoorbeeld. Dat blijft ontzettend leuk om te doen natuurlijk met het gezin! En het is echt wel even geleden dat ik echte klossen gezien heb.

Expositie Ken & Barbie

Zo nu en dan word er eens iets uitgelicht in een expositie. Goed nieuws want de expositie van Ken & Barbie is verlengd! Gelukkig maar want het is echt ontzettend leuk om die oude modellen terug te kijken. Je kunt er spelen met de barbiepoppen en jezelf in een ware Barbiedoos op de foto te zetten.  Dat moesten we natuurlijk ook uitproberen. De expositie loopt nu door tot 1 juni. Niet getreurd, vanaf 1 juli maakt een andere bekende zijn intrede in het museum namelijk meneer de Uil. Hij neemt al zijn vriendjes uit het Grote Dierenbos van de Fabeltjeskrant met zich mee.

het Oude ambachten & speelgoed museum

Ons oordeel

Positief verrast! Echt dat was ik, ik wist niet dat de kinderen het zo ontzettend leuk zouden vinden. Ook had ik niet zoveel herkenning bij mezelf verwacht. Ben ik toch ouder als ik denk, want best veel dingen herkende ik nog wel. Zoals de klederdracht die ik herkende van de foto’s van mijn moeder, die geboren is in Scheveningen. Bijzonder om te zien hoe ze vroeger leefden en hoeveel we nu eigenlijk allemaal extra hebben. Hoeveel het veranderd si en hoe snel de technologie eigenlijk gaat. Vroeger was het leven een stuk zwaarder omdat ze veel technologie niet hadden, maar of het er minder leuk op was? Dat durf ik natuurlijk niet te zeggen..

Helaas is het museum op dit moment gesloten voor het grote publiek i.v.m. de Covid maatregelen. Dit museum is echt heel leuk voor jong en oud dus hopelijk kun je er snel een bezoekje aan brengen! Zeker de moeite waard. Een kaartje voor het museum koop je hier.

Ben jij wel eens in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum geweest, wat vond jij ervan?