Al een aantal maanden heb ik er last van. Een knobbeltje op mijn borst, wat nu? Aangezien hij niet heel groot was en steeds weer verdween, dacht ik er eerlijk gezegd maar zelden aan om ermee langs de huisarts te gaan. Op de momenten dat ik er wel aan dacht was dit meteen in het dramatische. Wat als? Een tussenweg was er eigenlijk niet dus ik probeerde er maar niet aan te denken. Tot ik op een ochtend wakker werd en me besefte dat ik behoefte had aan duidelijkheid. Wat draag ik elke dag mee op mijn borst en moet ik me daar zorgen over maken? Aangezien ik de vorige keer  wat overvallen werd met informatie na mijn operatie besloot ik me deze keer goed te bereiden, gewoon voor het geval dat.

Knobbeltje op de borst

Eén van de verschijnselen van borstkanker is namelijk een knobbeltje op de borst. Hetgene waar ik me dus zorgen over maakte. Maar wat is een knobbeltje nu eigenlijk? Het voelt aan als een verdikking, in de vorm van een knikker of een schijf. Het voelt harder en stugger aan als de rest van de huid. Het valt dus echt wel op. Maar een knobbeltje hoeft natuurlijk niet altijd kwaadaardig te zijn, sterker nog, in veel van de gevallen is er niets aan de hand.Huisarts

Zo nam ik als eerste contact op met de huisarts en ik mocht al snel komen. Zelfs na 3 bevallingen en dus een heleboel mensen die mij onderzocht hebben, blijft dit een dingetje. Maar oké, het bekijken dus. De huisarts gaf aan dat hij verwachtte dat het een ontstoken kliertje was, maar hij wist het niet zeker en zette mij toch door naar de afdeling radiologie voor een echo.

Mamma kijken

Mamma, ofwel latijn voor de borsten, werden dus opnieuw bekeken. Bij binnenkomst zat er een vriendelijke vrouw die me de weg wees naar het kleedhokje. Van boven naakt mocht ik plaats nemen op de bank. Ze rolde met de ijskoude gel over mijn borst heen en vergeleek ze met elkaar. Het was maar heel kort, maar ik vroeg me af waarom ze toch zo aan het vergelijken was. Plots keek ze vol verbazing en zei: “Ik kom er geen wijs uit, dus ik haal even de radioloog erbij”, hup weg was ze.
“Oke, en nu?” Het duurde maar liefst 2 minuten en 20 seconden voor de vrouw terugkwam en deze keer was ze niet alleen.

Beslissende woord

Man oh man, wat zat ik die minuten in de opperste zenuwen. Waar ik er ergens van overtuigd was dat er niets aan de hand kon zijn, nam nu de blinde paniek plots over. Allerlei vragen die door mijn hoofd spookten, beginnende met wat als… Wat als? Net een huis gekocht en 3 kindjes.
Er staat een hoop op het spel plots natuurlijk. Toen de radioloog plaats nam naast mij liet ik ook hem mij weer controleren, aftasten en vergelijken. Gelukkig kwam hij wel tot de conclusie dat ik me teveel zorgen maakte want er was naar zijns inziens niet aan de hand. Geen gekke dingen te zien gelukkig. Waar ik mijn adem inhield nam ik nu een hele grote teug! Wow, fantastisch!


Verandering

Wel werd mij duidelijk dat ik beter op mezelf moet letten. Mochten er in de toekomst nog nieuwe knobeltjes ontstaan, dan handel ik er meteen naar, zonde me zorgen te maken, direct het nummer van de huisarts. Het onwetende is niets, dus zekerheid is key. Zekerheid krijg je alleen als je vraagt om controle, maar dat houdt ook in dat je een aantal zaken zelf moet regelen.

Andere symptomen

Want niet alleen het knobbeltje is een symptoom waar je op kunt letten. Ook allerlei andere veranderingen op de borst zijn het waard om op te letten. Een rode of schilferige huid, wanneer er vloeistof uit de tepel komt of een ingetrokken tepel kan ook reden zijn om aan de bel te trekken.

Regelmatige zelfcontrole

Het word aangeraden om jezelf regelmatig te controleren. Dit omdat je dan het snelste een verandering merkt bij je eigen borsten. Let hierbij op de vorm en grootte van de borst, of er enige verdikkingen te voelen zijn, voelt de huid warm en/of is hij rood en zijn er eventueel pijnlijke plekjes? Dus neem dit elke keer mee i je routine, avond of ochtend en trek aan de bel als er veranderingen plaatsvinden. Let er wel op dat de borsten anders aanvoelen bij ongesteldheid.

Heb jij je wel eens zorgen gemaakt over knobbeltjes bij je borst?