Dit jaar besloten wij de carnavalsvakantie door te brengen in het buitenland, namelijk Schotland.
Mijn schoonzusje is vorig jaar met haar vriend verhuist naar Edinburgh en we zouden haar afgelopen herfstvakantie bezoeken. Iets waar ik enorm veel zin in had, maar helaas een paar weken van te voren bleek dat Joachim (mijn man) naar Duitsland moest voor zijn werk. Daar ging dus niet alleen mijn vakantie, maar ik bleef ook 5 dagen thuis met 3 kids. Gelukkig met wat improvisatie, leuke activiteiten en een logeerpartijtje bij een vriendinnetje, kwam alles goed en heeft iedereen genoten. *lucky me*

Waterpokken

Je kunt je voorstellen dat ik ook deze vakantie weer in duigen zag vallen toen ik plots Bentley onder de waterpokken zag zitten, 3 weken van te voren.. en daarna  ook Harvey nog! De kids gingen dagelijks verplicht in een havermout badje en ik bleef maar smeren.. Ik hield het niet meer..
We vlogen op zondag en op vrijdag waren dan eindelijk de laatste pokken ingedroogd. Vol angst keek ik elke dag Macy haar lijfje na, maar gelukkig.. Die kreeg het niet! Wat een opluchting, we hadden het gered.

Vliegen met 3 kids

De vlucht duurde zo’n 1,5 uur.. Dus ik bereidde me op het ergste voor, al zouden ze de hele weg huilen en schreeuwen, 1.5uur moet dan toch te doen zijn. De heenvlucht ging redelijk, het laatste half uur vond Harvey het zitten op 1 plek niet zo fantastisch meer, maar met een flesje water en een stukje brood was het redelijk vol te houden. Bentley kreeg volgens mij niets mee van de vlucht, want hem had ik nieuwe spelletjes gegeven op zijn telefoontje. Macy daarentegen genoot volop en bleef uit het raam staren en op het schermpje voor haar. Ze volgde de route continu, super schattig om te zien.

Naar het centrum

Het vliegveld was maar klein, dus toen mijn schoonzusje ons kwam halen liepen we direct door naar de bussen. Een grote dubbeldekker die ons naar het centrum bracht, dit vond Bentley dan weer wel leuk. Bovenin en vooraan alles bekijken, hij genoot enorm. De busrit van zo’n 45 minuten vloog dan ook voorbij en voor we het wisten stonden we weer naast de bus. Wat ons niet verteld was, gelukkig maar, was dat de weg naar het hotel stijl liep. Achteraf viel het reuze mee, maar op dat moment met de kinderen + bagage leek het een eeuwigheid te duren. Wel een goede work-out voor de kuiten dan weer.. Eenmaal bij het hotel ploften we dan ook neer en fristen onszelf op.

Actieve vakantie

Toen wij nog met z’n 2en waren hebben we ook meerdere citytrips gedaan. Wat wij vooral prettig vinden is zoveel mogelijk zien van de stad. Dus met ons Lonely Planet boekje bij de hand bekeken we in het hotel wat we wilden gaan doen. We hadden een lijst gemaakt van te voren met favorieten en besloten diezelfde dag nog naar Calton Hill te wandelen. Nog zo’n geweldig idee, want ook hier mega stijl! Maarrrrr eenmaal boven, ofja een stukje boven, wel echt de moeite waard. Wat een fantastisch uitzicht!

Waar wij vooral erg over te spreken waren was het museum; National Museum of Scotland. Eigenlijk wilden we hier naartoe vanwege de Dinosaurus voorstelling, maar uiteindelijk hebben we zolang rondgelopen in het museum, dat we daar niet eens meer naar toe hoefden. Wat een fantastisch en interactief museum is dat zeg! WOW. Compleet gratis en onwijs veel te doen. Het museum is verdeeld in verschillende thema’s die speciaal voor families aangeduid zijn. We waren het meest onder de indruk van Adventure Planet & de Discovery Zones. Zo waren er ontzettend veel dieren te zien, veel spelletjes over de dieren en over de techniek ook enorm veel dingen om te leren. Zo was er een luchtballon die we konden opblazen, kon je in een astronautenpak stappen en was er een spelletje waar je zo snel mogelijk de kleuren in moest drukken. Als laatst konden ze zelfs nog dinosaurus botten opgraven. Mega interessant allemaal, maar na een paar uur was het toch echt tijd om weer naar buiten te lopen.

Halverwege de week hebben we nog een berg beklommen bij Arthur’s Seat. Helemaal naar boven was iets te enthousiast met de kids, dat hebben we ons sportieve schoonzusje laten doen met haar vriend. Wij hebben de kinderroute genomen en genoten van het mooie uitzicht. Zo’n gave uitgestrekte vlakte, vlak naast de stad. Heel bijzonder dat contrast.

Liefde voor zulke mooie natuur.. Zo wonderbaarlijk hoe mooi het kan zijn..

Ook het kasteel is een plaatje om te zien. De weg ernaartoe, Royal Mile, is het hart van de stad. Volgeladen met souvenirswinkeltjes en gezellige optredens onderweg. Gelukkig maar, want ook hier is het 1 grote lange stijle weg, dit maakt het veel leuker om te wandelen.

Waar de kinderen enorm van kunnen genieten zijn mooie plaatjes en die hebben we vooral gezien in de Royal Botanic Garden. Helaas stond nog niet alles in bloei, maar wat we zagen was zo mooi. Zo rustgevend ook, een heerlijk plek om even te wandelen.

Traditioneel eten

De haggis, bloedworst, pasteitjes en gefrituurde mars/twix hebben we overgeslagen. Sorry, not sorry. Van alles hebben we de zandkoekjes wel geproefd en deze waren heerlijk! Verder hebben we wel wat restaurantjes getest waarvan Vapiano (italiaan) en Kalpna (indiaas) de beste waren. Gezellig om te zitten, genoeg variatie qua eten en natuurlijk ook genoeg vegan opties. Gregg’s is ook zo’n must go to, voor de lekkerste snacks.. ook VEGAN!

Must See

Die week hebben we nog heel veel bekeken. Elke dag waren we op pad en genoten we van al het moois wat Edinburgh ons te bieden had. We namen tussendoor natuurlijk ook wel wat rust en zorgden voor genoeg afwisseling voor de kinderen, maar ik moet zeggen dat we in deze week alles hebben gezien wat we wilden. Iets wat ik toch niet durfde te hopen aangezien we 3 kinderen bij hadden, waarvan 1 baby die nog aan de melkflesjes zat tussendoor natuurlijk..

Terugreis

De terugweg duurde, zoals altijd, een stuk korter dan de heenweg zo leek het. De stijle weg naar de bus was natuurlijk niet zo stijl meer. De busrit leek enorm ingekort en ook de vlucht ging snel voorbij.
Op het vliegveld namen we nog wel wat extra handalcohol mee want die leek ineens in de uitverkoop, terwijl we ernaar keken verdween er steeds meer.. We twijfelden even maar besloten toch wat mee te nemen. Want stel je voor.. Niet wetende dat we een paar weken later in een compleet andere situatie zaten..

Maar wat ben ik blij dat we deze reis nog samen hebben kunnen maken.. Echt een aanrader!