Hele dagen slapen. Soms denk ik daar wel eens aan en dan lijkt het me heerlijk. Andere dagen ben ik zo druk bezig dat ik niet eens aan het denken over slaap toe kom. Hoe vervelend is dat? Nu ben ik altijd al een avondmens geweest en heb ik in mijn tienerjaren al veel dingen geprobeerd als het slapen weer eens niet lukte. Nu ik druk bezig ben met de verhuizing merk ik dat het slapen weer eens niet altijd vanzelf gaat. Wat ik dan doe? Als slapen niet lukt heb je namelijk een aantal dingen die je zelf zou kunnen proberen, ik geef je mijn 7 tips om in slaap te komen.

Nut van slapen

Slapen hoort er  nu eenmaal bij. Ik las eens ergens dat we gemiddeld 1/3 van ons leven slapen. Klinkt ook wel logisch, van de 24 uur slapen we dus ongeveer 8 uur. Maar waarom slapen wij?
Slapen is met name belangrijk voor de hersenen, wanneer je onvoldoende slaapt zul je merken dat het allemaal niet even makkelijk meer gaat. Je word dan vaak belemmert in je functioneren, je concentratie vermogen is bijv. een stuk minder. Terwijl als je goed slaapt heb je daar geen last van. In je slaap spaar je energie uit, je lichaam heeft namelijk minder nodig. Die energie bouwt zich weer op waardoor je de volgende dag er weer tegenaan kunt.


Slaapbehoefte

Waar mijn man echt 8 uur slaap nodig heeft om normaal te kunnen functioneren, draai ik prima op 5 of 6. Als ik dan weer ergens een nacht van 7 uurtjes tussendoor heb is dit voor mij prima te doen en is alles weer in balans. Dus het fabeltje dat iedereen zoveel uur slaap nodig heeft, dat is dan ook niet waar. Wel is het belangrijk om van jezelf te weten hoeveel slaap je dan ook echt nodig hebt en hier proberen rekening mee te houden.

Slaaproutine

Door slaapdeskundigen word het hebben van een slaaproutine aangeraden. Het helpt je lichaam namelijk om zich klaar te maken voor de nacht. Voor de meeste mensen is dit alleen het omkleden, tanden poetsen en in bed kruipen. Andere mensen hebben een meer uitgebreide routine met elke avond een stukje lezen, uitgebreid douchen of een beauty routine van te voren. Dit is dan ook echt persoonsgebonden.

Wat kan je helpen om in slaap te komen?

Dit zijn mijn 7 tips om in slaap te komen:

1. Rustige muziek

Zet wat rustige muziek op en probeer op deze manier je lichaam en geest tot rust te laten komen. Vaak is de oorzaak van onrust piekeren, probeer dit dus even weg te drukken door naar de muziek te luisteren.

2. Momentje van rust

Kijk een uur van te voren geen drukke televisie serie meer maar plan juist een rustmomentje in. Luister naar een voorleesboek of lees zelf een rustig boekje. Doe een puzzeltje, ga mediteren, maar hou de beeldschermen zoveel mogelijk aan. En ja, hier valt eigenlijk je telefoon ook onder.


3. Drink warme melk

Dit hielp mij vroeger enorm. Dit kreeg ik dan ook vaak van mijn moeder. Warme melk met anijsblokjes. Heerlijk vond ik het! Er zit een bepaalde stof in melk wat je zou kunnen helpen om beter te slapen. Echter moet je ontzettend veel drinken hiervan wil het ook echt nut hebben. Dus het zit met name tussen je oren..

4. Geen oppeppers voor het slapen gaan

Lekker dat bakje koffie in de avond, maar misschien toch maar even laten staan de volgende keer. Dit geld natuurlijk ook voor cola, alles met cafeïne erin kun je namelijk beter laten staan. Of je kiest voor een decafé versie.

op deze afbeeldingen ze je snoep, iets wat niet helpt om in slaap te komen, lees hier tips die wel helpen om in slaap te komen

5. Eetbuiten

Eten vlak voor het slapengaan is niet heel handig. Van eten krijg je juist energie en laat dat nu net niet de bedoeling zijn. Dus probeer die behoefte naar chocolade of koekjes even uit te stellen, wedden dat je ook zonder kunt?

6. Lekker douchen

Douchen werkt ook erg ontspannend. Dus lekker een uitgebreide douche nemen voor het slapengaan kan ontzettend goed voor je zijn. Daarnaast is het ook goed te combineren met punt 7.

op deze foto zie je lavendel, iets wat helpt om in slaap te komen

7. Geuren

Bepaalde geuren zorgen ervoor dat je tot rust komt, denk eens aan lavendel. Een beetje etherische olie in een geurdiffuser kan dan ook helpen. Maar ook een bodylotion of lekkere douchegel/doucheschuim. Deze douchefoam van Kneipp, Goodbye stress en de Ocean Foam Shower Gel van Oriflame zijn dan ook echt mijn favoriet en helpen mij ontspannen.

ASMR

Mijn laatste bonus tip om in slaap te komen, voor mij nog een vrij nieuwe. Namelijk ASMR; Autonomous Sensory Meridian Response ofwel Sleep whispers. Hierbij krijg je een tintelend gevoel in je rug, hoofd en nek. Dit kun je voelen bij het zien van bepaalde beelden en horen van bepaalde geluiden. Niet iedereen is hier gevoelig voor maar als je dit wel bent kun je hier een zeer positief effect op hebben. Er zijn veel verschillende videos over te vinden, mijn favoriet zijn die van Cindy.

Dit zijn mijn tips om in slaap te komen. Ik hoop dat er tips bij zitten die ook voor jou zullen helpen. Of misschien heb je deze tips al eens geprobeerd en werken deze al bij jou. Laat je het weten in de reacties?