Eendjes voeren is dat wel zo slim
Overgebleven restjes brood, geen probleem, dat nemen we toch lekker mee naar de eendjes? Iedereen heeft dat wel eens gedaan toch? Wij namen het altijd mee in de lege zak brood, alle restjes verzamelen en dan lekker om de beurt gooien naar het water. Oeps er valt wat naast, ach dat vinden ze vanzelf wel.. Je ziet ook de eendjes er ontzettend blij mee zijn. Ze schieten erop af, komen voorzichtig dichterbij en vechten om elk stukje wat je gooit. Zij blij, jij blij, toch?
Maar is het eigenlijk wel zo verstandig om de eendjes brood te voeren, is dat wel zo slim. Doen we ze daar wel echt een plezier mee?

Ik hoor en lees steeds meer verhalen dat het eigenlijk niet zo goed is voor de eenden. Zo las ik zelfs  op de site van de vogelbescherming dat veel brood eten niet gezond is voor de eenden. Net als bij ons mensen zorgt eenzijdig eten ervoor dat ze voedingsstoffen gaan missen. Het missen van voedingsstoffen zorgt op zijn beurt weer voor verslechtering van het immuunsysteem en ja dat willen we natuurlijk ook niet.
Dus eendjes voeren, is dat wel zo slim?

eendjes voeren, is dat wel zo slim?

Waarom niet?

Natuurlijk beland er ook wel eens wat brood naast het water, of vinden ze het brood niet direct. Het kan dus ook voorkomen dat het brood gaat schimmelen voor ze de kans hebben om het op te eten. Ook voor eenden is beschimmeld brood niet goed, het is zelfs giftig voor ze. Daarnaast zorgen restjes er altijd voor dat er ongedierte op af komt. Want tsja, er zal vast nog een lekker restje appelstroop of jam ergens op te bekennen zijn.

Brood bevat veel koolhydraten en er word gezegd  dat eenden die teveel brood eten natuurlijk ook dikker worden en daardoor moeilijker kunnen vliegen. Dit betekend ook dat ze in geval van gevaar misschien niet snel genoeg weg kunnen komen. Of dit nu echt waar is kan ik niet precies vinden, maar ik neem het risico dan liever niet en maak ze liever ergens anders blij mee.

Wat eten eenden?

Eenden zorgen over het algemeen goed voor hun eigen voedsel. Ze eten vrijwel alles. Omdat hun eten uit de omgeving komt eten ze gevarieerd met het jaargetij. In de winter ligt er met name plantaardig voedsel, in het voorjaar komen daar insecten bij en schelpdieren. Zodra het afval van de oogst van het land er ligt pikken ze dat ook graag mee, maïs bijvoorbeeld.
Gras ligt er eigenlijk altijd wel, dus dit eten ze het meest. Zo ook de waterplanten en natuurlijke kleine waterdiertjes. Zelfs zand eten ze op, niet om hen te voeden maar als ondersteuning om het voedsel beter te malen.

Wat kun jij ze geven?

Natuurlijk kun je nog altijd je kapje brood brengen naar je favoriete eend, maar die hele zak met korstjes en restjes kun je echt beter thuislaten. Neem in plaats daarvan eens een keer fruit mee of groenten denk aan doperwten of maïs, iets dat lijkt op kippenvoer.
Er is zelfs echt eendenvoer te koop, wist je dat? Ik denk dat ik hier binnenkort eens wat van ga bestellen. Kijken wat ze ervan vinden.

Waar let je op bij het voeren?

Wij maken er altijd een echt uitje van. Lopend, met skates of op de fiets. Natuurlijk gaan we nu nog steed wel. Alleen letten we meer op.
We proberen ons aan bepaade “regels” te houden:
– Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het bij de eenden direct gooit, strooi niet in het wild.
– Neem niet teveel mee. De stelregel is dat ze het kunnen opeten waar je bijstaat. Dus niet een berg wegleggen voor de hele week of voor eenden die misschien nog op bezoek komen, hier hebben ze niets aan helaas.

Natuurlijk is het altijd goed bedoeld, dat weten we allemaal wel. Eendjes voeren, is dat wel zo slim? Ik ben blij dat ik me er wat meer in heb verdiept. Anders hadden wij nog steeds met een volle zak brood gelopen namelijk, met onze goede bedoelingen. Wie weet wat daar het resultaat van had geweest? Ik hoop dat ik jou ook een beetje op weg heb kunnen helpen.

Nu ben ik wel benieuwd, gaan jullie wel eens de eendjes voeren? Was jij je hier al van bewust?