Dat gezonde voeding goed voor je is weten we natuurlijk allemaal. Maar weet jij ook dat gezonde voeding ook een positief effect op je hersenen heeft? Zo kun je er slimmer, alerter en zelfs vrolijker van worden. Maar welke voeding moeten we dan eten? Je leest het in deze blog over Brain Food & Complimentjes.

op deze afbeeldingen zie je brainfood complimentenkaartjes

Brain Food

Brain food, ofwel voeding die een positieve werking heeft op je hersenen maar dan staat het er fancy in het engels. Natuurlijk hebben we er allemaal wel eens van gehoord, maar weet jij wat je precies allemaal moet eten om je hersenen een boost te geven? Bij ons staat vette vis zoals zalm/tonijn of makreel 1x per week op het menu, proberen we regelmatig nootjes te eten en meer weet ik eigenlijk niet wat helpt. Dus ik ben me er wat meer in gaan verdiepen. Lees je mee?

Omega-3 vetzuren

Het eten van vette vis is ontzettend goed voor je, hier zit namelijk veel omega-3 in wat een positieve werking heeft op zowel je hart als de hersenen. Omega-3 vetzuren (een onverzadigde vet) worden blijkbaar niet door ons lichaam zelf aangemaakt, dus hier moeten we zelf voor zorgen. Dit doen we door het eten van vette vis, schaal- en schelpdieren. Het liefst 2x per week. Schaaldieren bevatten daarnaast ook nog choline, welke het geheugen verbeterd dus echt brain food. De moeite waard dus om dit eens uit te proberen. Lust je nu geen vis? Dan kun je omega-3 vetzuren ook vinden in noten, soja producten, zuivel, avocado, pompoen, peulvruchten, zeewier en groene bladgroenten zoals spinazie.
Keuze genoeg dus en voor elke levensstijl.

op deze afbeeldingen zie je nootjes afgebeeld staan met een complimentenkaart brain food & complimentjes

Beter humeur

Voeding die een invloed hebben op je humeur, en let wel, een positieve invloed. Dat klonk bj mij direct interessant. De stoffen tyrosine en fenylamine helpen om de hoeveelheid dopamine in het brein hoog en stabiel te houden. Maar waar is dopamine goed voor? Dopamine speelt een rol bij leren, onthouden en coördinatie. Daarnaast kan het je dus echt vrolijker maken.
Deze stof kun je vinden in: kipfilet, kalkoen, noten en rozijnen.
Witte meelproducten kunnen op hun beurt juist weer een negatieve werking hebben, net als suiker.

Complimenten

Wat naast brain food nog meer een positief effect heeft op je humeur zijn complimentjes. Eigenlijk zouden we elkaar veel meer complimentjes moeten geven. Zodra je namelijk iemand een compliment geeft gaat de ander stralen en voel jij je goed over jezelf. Het heeft dus een dubbele werking, win/win. Waarom zou je dit mislopen? Dus geef vandaag iemand nog even een extra complimentje, gewoon omdat het kan. Probeer het maar eens uit. 🙂

Lunchboxen

Nu de scholen overal weer begonnen zijn, word er ook weer overgebleven op school. Gezellig met je lunchbox je bammetje eten bij elkaar. Maar wat als je ook dan een compliment kunt meegeven?
Hoe leuk zou dat zijn. Zo ben je toch een beetje dichtbij je kinderen en laat je ze weten dat je echt nog wel aan ze denkt. Emmy van webkonijn.be speelt hierop in door de brainfood lunchboxkaartjes. Ik kreeg deze opgestuurd en mocht ze uitproberen.

op deze afbeelding zie je een voorbeeld van een printable met brain food & complimentjes

DIY pakketje

Je krijgt de printable met de brain food & complimentjes via de mail opgestuurd en kunt deze vervolgens zelf printen en lamineren. Natuurlijk is het even een klusje maar je hebt er daarna eindeloos plezier van. Ze zijn namelijk goed af te spoelen als ze vies zijn geworden in de broodtrommel. Hoe ideaal is dat?
Ik heb mijn kinderen wel even verteld dat de kaartjes weer mee terug naar huis mogen, niet dat ik kan blijven printen, lamineren en knippen. 1x is wel meer dan voldoende zo.

Strooi complimentjes rond als confetti

Het moge natuurlijk duidelijk zijn dat er op de kaartjes complimenten geschreven staan. Met een leuke verwijzing naar iets wat in je broodtrommel vast wel aanwezig is. Hierbij is zelfs aan feestdagen gedacht. Dit word allemaal op een speelse manier omschreven. Mijn dochter van 6 vond haar kaartje van de week in haar lunchbox en vertelde uit school dat ze zo blij was! Nu wist ze meteen dat mama aan haar had gedacht en ze moest erg lachen om de tekst. Bentley vond het plaatje enorm grappig, de precieze tekst kan hij nog niet lezen maar hij doet steeds een leuke gok n.a.v. het plaatje.

Webkonijn

Op de website van Emmy vind je meer dan alleen de complimentenkaartjes in de webshop. Zo zijn er verschillende printables, mijlkaarten, wenskaarten en er staat zelfs een corona dagboek speciaal voor kinderen online. Naast haar shop vind je ook haar eigen blog met uiteenlopende onderwerpen rondom moederschap en alles wat daarbij hoort. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Op mijn blog kun je nog meer tips vinden zoals deze voor de musthaves voor mama’s eerste hulp bij ongelukjes.

Houden jullie rekening met Brain Food in jullie weekmenu? Doen jullie dat met vis, nootjes of misschien wel heel iets anders? Ik ben reuze benieuwd, laat je het me weten?